Tort bezowy dacquoise
Tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas) zrobiłam na swoje wyjątkowe urodziny.
Wyjątkowe, bo przełomowe. Koniec półwiecza!
Brzmi dość dramatycznie.
Zresztą każdy okrągły jubileusz przeraża.
W sumie nic nie zmienia, a jednak kończy pewien mentalny etap.
Teraz trzeba się przestawić, że już 5 jest z przodu...
Raczej nigdy nie miałam problemu ze swoim wiekiem,
przyjmuję kolejny rok z podniesioną głową...
Ale pół wieku? ;-) No cóż trzeba iść dalej i robić swoje:-)
Tort był ogromny, bo na imprezie rodzinnej zebrało się 18 osób.
Mniejszy pewnie byłby bardziej efektowny.
Ale za to jak smakował. I wart jest zrobienia.
Rezultat końcowy wynagradza podjęty trud w przygotowaniu.
Składniki:
Ja swój tort powiększyłam znacznie. Podaję składniki na normalny rozmiar, a moje są w nawiasie.
na bezowe blaty:
- 6 białek (dałam 10),
- 300 g cukru (dałam 400 g),
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu,
- 8 suszonych daktyli.
Masa:
- 300 g śmietany kremówki 30% tł. (dałam 500g),
- 250 g serka mascarpone (dałam 500g ) ,
- 150 g masy kajmakowej (dałam 300g),
- 10 suszonych daktyli,
- pół szklanki orzechów włoskich (dałam 3/4 szkl.),
+ kakao, pierniki, orzechy i daktyle do dekoracji.
Przygotowanie:
Białka ubijać mikserem. Gdy zaczną się pienić dodawać po jednej łyżce cukier. Na koniec, gdy masa jest błyszcząca i sztywna dodać pokrojone drobno daktyle, mąkę ziemniaczaną i ocet. Piekarnik nastawić na 120 stop.C z termoobiegiem. Na 2 blachy wyłożone papierem, nałożyć masę z białek w kształcie 2 takich samych okręgów. Wielkość zależna od ilości białek. Moje były naprawdę duże - około 28 cm. Piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stop. C i suszyć bezy przez 2,5h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ja zostawiłam je na noc.
Śmietanę (zimną) ubić, w drugiej misce wymieszać serek mascarpone z masą kajmakową. Połączyć z ubitą śmietaną. Na sam koniec dodać posiekane daktyle i orzechy. Przełożyć masą oba blaty bezowe. Udekorować kakao i dodatkami.
Najlepiej masą przełożyć blaty na 1-2 h przed podaniem i trzymać go w lodówce.
Najlepiej masą przełożyć blaty na 1-2 h przed podaniem i trzymać go w lodówce.
Wygląda obłędnie a po składnikach widać, że był na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńBuziolki :)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego i spełnienia planów w nowej dekadzie.
Marzena, dopiero teraz będziesz sięgać po marzenia!
Takiego tortu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji "przełomu" :) Ps. Torcik wygląda zjawiskowo :D
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń :) Znam ten tort - lokalna cukiernia go piecze, ale domowej roboty jest na pewno o wiele lepszy. Przede mną urodziny córki i syna, na którąś z tych okazji go zrobię :) przepis zapisałam, mam nadzieję, ze mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin 🎂🥂 spełnienia marzeń i zdrówka życzę 🌺 torcik wygląda pysznie i pewnie taki był :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio bezę, o tort bezowy bym się nie pokusiła zbyt mało wiem i nie mam doświadczenia, ale zrobiłam z dodatkiem octu i... było obrzydliwe, za drugim razem z mąką ziemniaczaną i było jeszcze straszniejsze smakowało jak jakaś kreda, natomiast kiedyś z powodu majonezu ( zostało mi kilka białek) zrobiłam tylko z samym cukrem i wyszło cudnie, smakowało jak beza, dla mnie to wyczyn :) A tak poza tym wspaniale to wygląda, oraz wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, spełnienia wszystkich marzeń!!! A tort przepiękne i na pewno obłędnie smakował. Uwielbiam torty bezowe.
OdpowiedzUsuń"Piątka" nie taka straszna, jak ją malują ;-) coś tam wiem... ;-) a dacquoise jest przepyszny... wszystkiego słodkiego!
OdpowiedzUsuńIstna rozpusta, ale kusi bardzo, żeby spróbować.
OdpowiedzUsuńMarzenko przede wszystkim dużo zdrowia. Byś nas nadal kusiła swoją pyszną kuchnią. Spełnienia marzeń, bo każdy jakieś ma. I wszystkiego dobrego.
OdpowiedzUsuńMyślałam patrząc na zdjęcie, że ten tort będzie trudny do zrobienia, a tu proszę takie zaskoczenie miłe. Aczkolwiek mi pewnie beza sprawi problem, ale z pewnością spróbuję ten przepis wykonać. Wygląda tak świetnie, że chyba wproszę się by go skosztować 😉
Wszystkiego najlepszego !!! Aż zazdroszczę jak ktoś robi takie bezy niestety nie są moją mocną stroną :(
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego <3 Przyznam, ze torty to nie do końca moja bajka, ale robię je czasami dla swoich dzieci na ich urodziny. Zatem może tym razem zrobię właśnie taki :D Przyznam, że wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńJeszcze słynie robiłam tortu bezowego, brzmi tocałkiem apetycznie, może się słyszę, kupowałam czasem w cukierni i był pyszny
OdpowiedzUsuń