Ciasto drożdżowe ze szparagami
W maju królują szparagi! Czekam na nie cały rok, a kiedy już są to staram się je wykorzystywać na maksa. Dziś danie #inspirowanenatura, które świetnie pasuje na różne okazje. Może być propozycją na kolację, posiłkiem do zabrania na wynos czy przekąską serwowaną podczas spotkań z przyjaciółmi. Dodatkowym atutem takiego podania jest możliwość jedzenia rękoma. Po prostu odrywamy pojedyncze kawałki. Także jak widać możliwości jest wiele.
Składniki:
ciasto jak na pizzę:
- 20 dkg mąki pszennej,
- 10 g świeżych drożdży,
- 110 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- kilka zielonych szparagów,
- 2-3 plastry szynki długodojrzewającej,
- pęczek natki pietruszki lub liście rzodkiewek,
- 1 łyżeczka przyprawy vegeta natur z czosnkiem,
- 50 ml oliwy lub więcej,
dip rzodkiewkowy:
- kilka rzodkiewek,
- pół ogórka wężowego,
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- vegeta natur do sosów i dipów (do smaku),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- kilka kropli octu winnego z białego wina.
Przygotowanie:
Drożdże
wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę,
sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Natkę lub liście rzodkiewek umyć, wysuszyć i zmiksować z oliwą. Dodać przyprawę vegeta natur z czosnkiem.
Ciasto rozwałkować lub rękoma rozłożyć jak na pizzę. Polać równomiernie oliwą zmiksowaną z natką i vegetą natur z czosnkiem. Obieraczką do warzyw pociąć szparagi na wiórkowe paski i rozłożyć na cieście. Na wierzch porwać kawałeczki szynki (jak na zdjęciu) Zrolować ciasto do środka z dwóch stron, tak, żeby powstały 2 ruloniki. Przeciąć na środku całość. W ten sposób otrzymamy 2 rulony. Nastawić piekarnik na temp.
220
stopni C. Z obu ruloników wycinać kawałki wielkości około 4 cm i układać je obok siebie dookoła w naczyniu do zapiekania, zostawiając środek pusty. W to puste miejsce wstawić jakąś miseczkę. Wstawić do
piekarnika. Piec do zrumienienia około 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Wlać do miseczki na środku dip rzodkiewkowy. Odrywać poszczególne kąski i zajadać z dipem.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Jaki fajny pomysł na jedzonko.
OdpowiedzUsuńJestem zauroczona to forma do pieczenia wygląda super i sama taką chcę.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysl :) Nie próbowałam nigdy nic podobnego :)
OdpowiedzUsuń