Ciasto drożdżowe ze szparagami


W maju królują szparagi! Czekam na nie cały rok, a kiedy już są to staram się je wykorzystywać na maksa. Dziś danie #inspirowanenatura, które świetnie pasuje na różne okazje. Może być propozycją  na kolację, posiłkiem do zabrania na wynos czy przekąską serwowaną podczas spotkań z przyjaciółmi. Dodatkowym atutem takiego podania jest możliwość jedzenia rękoma. Po prostu odrywamy pojedyncze kawałki. Także jak widać możliwości jest wiele.




Składniki:
ciasto jak  na pizzę:
  • 20 dkg mąki pszennej,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 110 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
nadzienie:
  • kilka zielonych szparagów,
  • 2-3 plastry szynki długodojrzewającej,
  • pęczek natki pietruszki lub liście rzodkiewek,
  • 1 łyżeczka przyprawy vegeta natur z czosnkiem,
  • 50 ml oliwy lub więcej,
dip rzodkiewkowy:
  • kilka rzodkiewek, 
  • pół ogórka wężowego,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • vegeta natur do sosów i dipów (do smaku),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • kilka kropli octu winnego z białego wina.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Natkę lub liście rzodkiewek umyć, wysuszyć i zmiksować z oliwą. Dodać przyprawę  vegeta natur z czosnkiem.
Ciasto rozwałkować lub rękoma rozłożyć jak na pizzę.  Polać równomiernie oliwą zmiksowaną z natką i  vegetą natur z czosnkiem. Obieraczką do warzyw pociąć szparagi na wiórkowe paski i rozłożyć na cieście. Na wierzch porwać kawałeczki szynki (jak na zdjęciu) Zrolować ciasto do środka z dwóch stron, tak, żeby powstały 2 ruloniki. Przeciąć na środku   całość. W ten sposób otrzymamy 2 rulony.  Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C. Z obu ruloników wycinać kawałki wielkości około 4 cm i układać je obok siebie dookoła w naczyniu do zapiekania,   zostawiając środek pusty. W to puste miejsce wstawić jakąś miseczkę. Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Wlać do miseczki na środku dip rzodkiewkowy. Odrywać poszczególne kąski i zajadać z dipem. 








#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Komentarze

  1. Jestem zauroczona to forma do pieczenia wygląda super i sama taką chcę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysl :) Nie próbowałam nigdy nic podobnego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne