Ciasto jogurtowe z truskawkami


Ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam już niejednokrotnie. Praktycznie w sezonie truskawkowym jest u mnie obowiązkowym punktem. Z tą różnicą, że dotychczas ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam z dodatkiem masła, a tym razem użyłam oleju. Ta zamiana wg mnie wyszła ciastu na dobre. Jest bardzo delikatne, wilgotne i znika w bardzo szybkim tempie:-) Ale to na pewno nie jest zasługa oleju, bo z tamtym było podobnie:-)
Oczywiście truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami. 




Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
  • 30 dkg truskawek,
  • 2 szkl. mąki,
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego,
  • 3  jajka,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g jogurtu naturalnego (dałam grecki),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • cukier puder do posypania. 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem do uzyskania białej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wsypywać  do utartych składników. Mąkę dodawać na przemian z jogurtem. Wlać olej i bardzo delikatnie mieszać. Gdy wszystkie składniki są już połączone, blachę  wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Na wierzch ułożyć w niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Uwielbiam ciasto jogurtowe z truskawkami ale nie pieke bo zjadłabym sama cała blachę w jeden dzień ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię jogurtowe ciasta, ale z truskawkami nigdy jeszcze nie robiłam :D Koniecznie muszę to zmienić i wiem już jakie ciasto upiekę jutro :D Widzę, że ciasto nie tylko mnie kusi ;)))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię jogurtowce. Czasem z masłem, czasem z olejem. Oba są pyszne i dziwnie szybko znikają ;) Truskawki są już u mnie, ale na razie zjadamy prosto z krzaka. Nie mają szans lądować w cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Od razu do zjedzenia!
    Dla dużych i małych. Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i przepis też nie wydaje się straszliwie skomplikowany :) Cos muszę jutro upiec, może się skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze w szczególności z truskawkami. Właśnie dopiero co piekłam. Zawsze te ciasto kojarzy mi się z latem lub wakacjami 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Marznko u nas takie ciasta to po dwa w każdą niedzielę schodzi :) ja dodaje jeszcze do truskawek rabarbar i jest tak przysznee ze tylko ciato z lodami w niedzielę jemy :) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie się poczęstuję Twoim ciastem. Lubię ciasta z owocami, a z truskawkami w szczególności

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, ogromnie dziękuję za ten przepis. Zrobię dzieciakom w najbliższy weekend, będą szczęśliwi.

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany! Ale piękne! Mi niestetu jogurtowe ciasto nie wychodzi, idealnie wychodzą mi muffiny, ale w cieście zawsze zakalec!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie ciasta z truskawkami 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakiej wielkości jest foremka?

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robilam jeszcze jogurtowego z owocami, mam duzo truskawek ale jaka jest pojemnosc szklanki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne