Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam już niejednokrotnie. Praktycznie w sezonie truskawkowym jest u mnie obowiązkowym punktem. Z tą różnicą, że dotychczas ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam z dodatkiem masła, a tym razem użyłam oleju. Ta zamiana wg mnie wyszła ciastu na dobre. Jest bardzo delikatne, wilgotne i znika w bardzo szybkim tempie:-) Ale to na pewno nie jest zasługa oleju, bo z tamtym było podobnie:-)
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
- 30 dkg truskawek,
- 2 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego,
- 3 jajka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g jogurtu naturalnego (dałam grecki),
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z
cukrem do uzyskania białej masy. Mąkę przesiać z proszkiem
do pieczenia i delikatnie wsypywać do utartych
składników. Mąkę dodawać na przemian z jogurtem. Wlać olej i bardzo delikatnie
mieszać. Gdy
wszystkie składniki są już połączone, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Na wierzch ułożyć w
niewielkich odstępach oczyszczone i przekrojone na pół truskawki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C lub do suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam ciasto jogurtowe z truskawkami ale nie pieke bo zjadłabym sama cała blachę w jeden dzień ;p
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jogurtowe ciasta, ale z truskawkami nigdy jeszcze nie robiłam :D Koniecznie muszę to zmienić i wiem już jakie ciasto upiekę jutro :D Widzę, że ciasto nie tylko mnie kusi ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Często robię jogurtowce. Czasem z masłem, czasem z olejem. Oba są pyszne i dziwnie szybko znikają ;) Truskawki są już u mnie, ale na razie zjadamy prosto z krzaka. Nie mają szans lądować w cieście :D
OdpowiedzUsuńOd razu do zjedzenia!
OdpowiedzUsuńDla dużych i małych. Mniammmm...
Wygląda smakowicie i przepis też nie wydaje się straszliwie skomplikowany :) Cos muszę jutro upiec, może się skusze :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze w szczególności z truskawkami. Właśnie dopiero co piekłam. Zawsze te ciasto kojarzy mi się z latem lub wakacjami 😊
OdpowiedzUsuńMarznko u nas takie ciasta to po dwa w każdą niedzielę schodzi :) ja dodaje jeszcze do truskawek rabarbar i jest tak przysznee ze tylko ciato z lodami w niedzielę jemy :) :)
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję Twoim ciastem. Lubię ciasta z owocami, a z truskawkami w szczególności
OdpowiedzUsuńMarzenko, ogromnie dziękuję za ten przepis. Zrobię dzieciakom w najbliższy weekend, będą szczęśliwi.
OdpowiedzUsuńO rany! Ale piękne! Mi niestetu jogurtowe ciasto nie wychodzi, idealnie wychodzą mi muffiny, ale w cieście zawsze zakalec!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta z truskawkami 😊
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości jest foremka?
OdpowiedzUsuńMoja ma 24x33 cm
UsuńNie robilam jeszcze jogurtowego z owocami, mam duzo truskawek ale jaka jest pojemnosc szklanki?
OdpowiedzUsuń250 ml - pojemność szklanki
OdpowiedzUsuń