Viticulture, Passiamo i Panzanella na włoski wieczór
Viticulture, Passiamo i Panzanella na włoski wieczór.
Odziedziczyłam winnicę na wzgórzu w Toskanii i zamierzam sprawić, że będzie ona najlepszą we Włoszech... Do dyspozycji mam trójkę pracowników. Muszę obsadzić wzgórze najlepszymi szczepami winorośli, rozbudować winnicę i realizować zamówienia na wina. Zanim jednak zacznę zarabiać, muszę poznać cały proces produkcji:-)
Prawda, że kuszące? Żeby zrealizować swój plan wystarczy zaprosić do zabawy rodzinę i przyjaciół.
Dzięki planszowej grze Viticulture marzenia się spełniają.
Gra przenosi nas do słonecznej Italii, a doznanie to zdecydowanie wzmacniają prawdziwie włoskie wino Passiamo i idealna do rozgrywki sałatka Panzanella.
Dzięki planszowej grze Viticulture marzenia się spełniają.
Gra przenosi nas do słonecznej Italii, a doznanie to zdecydowanie wzmacniają prawdziwie włoskie wino Passiamo i idealna do rozgrywki sałatka Panzanella.
Składniki:
Przygotowanie:
Papryki upiec pod grillem w piekarniku do momentu aż skórka będzie czarna. Włożyć gorące do worka foliowego na 10 minut. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w drobne piórka. Bułkę porwać na kawałki i podsmażyć do zrumienienia, skropioną oliwą na patelni. Układać w misce pomidory, paprykę, cebulę. Doprawić octem, solą, pieprzem i płatkmi chilli. Rozrzucić pieczywo i porwaną mozarellę. Na wierzch ułożyć plastry salami, posypać posiekanymi oregano i miętą. Całość skropić solidnie oliwą.
- 1-2 papryki (czerwona żółta),
- 2 pomidory malinowe,
- 2 pomidory żółte lub czarne,
- 1 ciabatta,
- 1 kulka mozarelli,
- 1 czerwona cebula,
- kilka plasterków włoskiego salami,
- świeże zioła (oregano i mięta),
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine,
- sól, pieprz,
- płatki chilli.
Przygotowanie:
Papryki upiec pod grillem w piekarniku do momentu aż skórka będzie czarna. Włożyć gorące do worka foliowego na 10 minut. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w drobne piórka. Bułkę porwać na kawałki i podsmażyć do zrumienienia, skropioną oliwą na patelni. Układać w misce pomidory, paprykę, cebulę. Doprawić octem, solą, pieprzem i płatkmi chilli. Rozrzucić pieczywo i porwaną mozarellę. Na wierzch ułożyć plastry salami, posypać posiekanymi oregano i miętą. Całość skropić solidnie oliwą.
Rozgrywka w Viticulture przebiega w rundach, zwanych latami. Każdy rok podzielony jest na 4 etapy (pory roku). W trakcie gry gracze rozmieszczają swoich pracowników oraz zagrywają karty Gości, aby realizować różne zadania w poszczególnych porach roku. Celem gry jest zdobycie jak największej liczby Punktów Zwycięstwa, reprezentujących reputację gracza jako właściciela winnicy.
Gra zdobyła uznanie graczy z całego świata (znajduje się na 22 miejscu w rankingu najlepszych gier serwisu BoardGameGeek.com).
Informacje odnośnie gry:
Wydawca: Stonemaier Games
Autorzy gry: Jamey Stegmaier, Alan Stone oraz Morten Monrad Pedersen
Oficjalny partner gry: TiM SA.
Autorzy gry: Jamey Stegmaier, Alan Stone oraz Morten Monrad Pedersen
Oficjalny partner gry: TiM SA.
Zdecydowanie jest to gra idealna na imprezę. Przy lampce doskonałego włoskiego wina Passiamo i sałatce toskańskiej Panzanella zapewnimy sobie i naszym gościom miłe spędzenie czasu. W niebanalny sposób przeniesiemy się do słonecznej Italii. Będziemy rozkoszować się smakiem rozgrywanych strategii i planowaniem zarządzania najlepszą winnicą. Nawet gdy nie jesteśmy wytrawnymi graczami na pewno będziemy się dobrze bawić i trudno będzie nam oderwać się od Viticulture. Zapraszam do zabawy!
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej
Oryginalne jedzonko. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Nie wiem czy się skuszę cz przygotowanie, ale chętnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńI ja sobie zamówiłam ta grę :) nie mogło być inaczej. Uwielbiam Włochy, a Toskania jest jednym z tych niesamowitych regionów :)
OdpowiedzUsuńZnam grę i wino!
OdpowiedzUsuńRazem stanowią bardzo zgraną parę.
Pomysł z tą grą niezwykły, nigdy w coś takiego nie grałam, zresztą planszówki to nie moja bajka, choć w sumie nie wiem dlaczego, może właśnie dlatego, że nie próbowałam, ale jedzonko kuszące, az pachnie ze zajęcia.
OdpowiedzUsuńO matko to wygląda tak apetycznie, że jem te danie już oczami
OdpowiedzUsuńPiszę się na taką kolacje, uwielbiam włoską kuchnie :D A i w grę bym z chęcią zagrała :D
OdpowiedzUsuńGra jest niesamowita! Do tego dobre winko i pyszne jedzonko - nic więcej mi nie trzeba do szczęścia!
OdpowiedzUsuńSuper gra, pyszne jedzonko, znakomite wino... czegóż chcieć więcej na miły wieczór :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness
Uwielbiam takie włoskie dania!:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre wino, świetna gra i wyśmienita sałatka :)
OdpowiedzUsuńAleż tu u Ciebie przyjemnie i tak rodzinnie. Wspólna gra, jedzenie pyszne i dobre wino to zbliża niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrobię, bo sałatka wygląda kusząco, a ciabattę z warzywami to ja mogę w dużych ilościach.
OdpowiedzUsuńAle przyznam, że najpierw pomyślałam, że naprawdę odziedziczyłaś winnicę i będziesz się uczyć produkcji wina :O I chciałam gorąco gratulować. Nie jestem wielką fanką gier, ale może dlatego, że nie grałam nigdy dużo i nie trafiłam na towarzystwo, czy fajną grę. Zainteresowałaś mnie jednak tym i chętnie jej się przyjrzę. :D
Fajna gra, dobre jedzenie i wieczór idealny gotowy! :)
OdpowiedzUsuńlubię włoskie smaki, więc sałatka na pewno wy mi zasmakowała :) a o grze czytałam juz kilka recenzji :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Włochy i włoskie jedzenie :) także to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!