Kanapka Filadelfijska ze stekiem przygotowana na grillu elektrycznym

 Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej

Kanapka Filadelfijska ze stekiem (Philly Cheesesteak Sandwich)

Kanapka Filadelfijska ze stekiem to doskonała propozycja na sobotni obiad. Kawałek soczystej wołowiny, podpieczone warzywa i ser cheddar w chrupiącej bułce...Brzmi nieźle, prawda? Prosta receptura, dobrej jakości składniki i sukces gwarantowany.



Przy pomocy dużego elektrycznego grilla firmy Breville z powłoką DuraCeramic mogłam wszystkie składniki podpiec jednocześnie. Umożliwiła mi to duża powierzchnia robocza grilla - dwie płyty rozkładające się do 180°. Użycie grilla to świetne rozwiązanie, pozwalające na uniknięcie brudzenia wielu naczyń, czy urządzeń. Mięso wyszło idealnie podpieczone, papryka z cebulą doskonale skarmelizowane, a bułka chrupiąca. Obsługa grilla jest bardzo intuicyjna.
Płyty DuraCeramic nie tylko szybko osiągają wysoką temperaturę, ale także można je wyjąć i łatwo wyczyścić. Uwielbiam sprzęty, o których czystość  łatwo się dba, bo oszczędza mi to bardzo wiele czasu i wiem, że posłużą mi one przez wiele lat. Grill posiada również wyjmowaną tacę ociekową zbierającą tłuszcz. Uchwyt podczas grillowania pozostaje chłodny, zapewniając bezpieczeństwo, a regulowane nóżki i szczotkowane wykończenie stali sprawiają, że grill Breville jest użytecznym i stylowym dodatkiem do każdej kuchni.
- pieczenie bez użycia tłuszczudzięki płytom z powłoką DuraCeramic,
- szybkie nagrzewanie płyt grillowych i regulacja temperatury pozwalające na pieczenie różnych produktów,
- bardzo duża powierzchnia grzejna - dwie płyty rozkładające się do 180°
- łatwy demontaż płyt, a co za tym idzie łatwość mycia i utrzymania urządzenia w czystości.

Jedynym minusem dla mnie jest brak regulacji uchyłu pokrywy. Gdyby można było drugą płytą płynnie regulować grill byłby bez wad.


Składniki (na 2 osoby):

  • 2 bułki pszenne,
  • 2 steki z rostbefu (lub antrykotu),
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cebula biała i 1 czerwona,
  • 2 plastry sera cheddar,
  • sól, pieprz,
  • olej do marynowania mięsa.

Przygotowanie:

Mięso pokroić w paski,  zamarynować z olejem, solą i pieprzem minimum 20 minut prze pieczeniem. Paprykę oczyścić i pokroić w paski, cebule w piórka. Odciąć boki bułki, przekroić wzdłuż ale nie do końca. Wybrać miąższ, aby móc napakować kanapkę dodatkami. Rozgrzać grill, ustawiając na środkową regulację temperatury. Podpiekać cebulę z papryką, po chwili dodać mięso. Grillować około 5 minut. Położyć rozłożone bułki  na płycie grzejnej. Gdy  mięso będzie idealnie wysmażone kładziemy kawałki sera i mieszamy. Na bułce układamy  skarmelizowane warzywa, a na wierzch mięso z serem. Składamy bułkę i zajadamy.









Komentarze

  1. Mega apetycznie wygląda ta kanapka, właśnie skończyłam śniadanie, a mimo to chętnie bym ją zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczna kanapka :) chętnie bym taka zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! takie kanapki to ja lubię.
    A grill elektryczny to bardzo pomocny sprzęt w domu.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaaaaaa 🤤😋😍 to musi być pyszne 😍 myślę, że na jednej bym nie skończyła🙈🤷‍♀️

    OdpowiedzUsuń
  5. A mnie fascynuje coś innego. To jest grill kuchenny, domowy, wygląda cudnie i rzeczywiście to coś dla mnie, ale... Czy to nie dymi? Nie smrodzi? Czy da się z tym wytrzymać w mieszkaniu? Bo dom, to dom, wiadomo, większe przestrzenie, jakiś ganek, czy taras, ale nie każdy to ma, a ja zdecydowanie mam ochotę na ten sprzęcik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dymi, da się wytrzymać w mieszkaniu. Właśnie jest stworzony, aby go używać wewnątrz. Naprawdę bardzo polecam:-)

      Usuń
  6. Brzmi pysznie :) wspaniała kanapka, w sam raz dla moich mięsożerców :) na Twoich zdjęciach wygląda mega apetycznie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Normalnie zgłodniałam:) pyszności nam tu Marzenko zaserwowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja głodna dzisiaj bo od rana w biegu...a tu takie pyszności... No jak możesz tak nieprzyzwoicie kusić? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Extra takie cudo! Fantastyczne rzeczy można tym czarować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba nawet nie tylko wersja z Filadelfii się tutaj klania,takie kanapki dość często robię na obiad jak nie chce mi się gotować obiadu haha. Bo faktycznie mila odmiana a do tego smakują wybornie,mięso robie zazwyczaj na patelni grillowanej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne