Relish śliwkowy

Relish  śliwkowy pamiętam z rodzinnego domu. Moja mama zawsze go robiła. Jak Jej zabrakło to przez kilka lat nie miałam go w swoich spiżarnianych zbiorach. W tym roku odgrzebałam przepis, smak i wspomnienia:-) Cudo!
 


Składniki :
  • 70 dkg  śliwek węgierek,
  • 4 szalotki, 
  • 125 ml octu balsamicznego,
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu,
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 10 dkg cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka chili.
Przygotowanie:
 
Śliwki i szalotki posiekać w drobną kostkę. Wlać ocet i zasypać cukrem. Smażyć całość przez minimum 30 minut. Na koniec dodać kardamon, goździki i chili. Relish nakładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować przez 15 minut.



Komentarze

  1. Bardzo lubię sosy śliwkowe. Przygotowuję kilka na zimowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. Relish to dla mnie bardzo tajemnicza nazwa, nie jestem w stanie określić co to jest, powidła? Dżem? Konfitura?Mówi się, że to sos do mięsa, ale czym się różni od dżemu? Cebulowy to jakby jeszcze, choć mówi się, że istnieje dżem cebulowy... Muszę kiedyś spróbować ale najpierw kupnego...

    OdpowiedzUsuń
  3. W Wielkiej Brytanii nazywają to chutney i jest to bardzo popularny dodatek do kanapek. Dziekuje za przepis,teraz będę mogła zrobic swój własny,tylko najpierw musze zaopatrzyć się w węgierki w polskim sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam aczkolwiek przepis jest Bardzo zachęcający I powiem więcej, że na pewno wykwintny pomimo swojej prostoty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię go, bo intryguje mnie już sam skład. Śliwki fajnie łączą się z wyrazistymi dodatkami, więc to może być strzał w dziesiątkę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecę siostrze, bo bardzo lubuje się w śliwkowych smakach.

    OdpowiedzUsuń
  7. i do tego ser Montagnolo, Cambozola lub DornBlue-mniam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne