Rogaliki Kifli

 

Nie wiem kiedy minęły wakacje... Nastał wrzesień i kolejne zaproszenie od Amber zaskoczyło mnie, że to już czas na comiesięczną akcję. Tym razem wypiek  w piekarni zaproponowała Małgosia z bloga o kuchni i podróżach – Akacjowy blog. Receptura, według której upieczemy węgierskie rogaliki Kifli sięga czasów, kiedy broniono Budy przed oblegającymi ją Turkami. I właśnie rogaliki w kształcie półksiężyca miały być symbolem zwycięstwa nad turecką inwazją. Cały czas byłam przekonana, że są to tureckie rogaliki:-) Człowiek ciągle się uczy.  
Wypiek bardzo udany i na pewno będzie powtarzany. W towarzystwie piwa i obazdy rogaliki smakowały genialnie:-)
 


Przepis podaję za Akacjowym blogiem

Składniki (na 8 szt):

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 270 ml mleka + do posmarowania
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 9 g drożdży suszonych/ 5-6 g drożdży instant.
Przygotowanie: 
 
Do dzieży robota wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże i cukier i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części (po 85 g) i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta (u mnie miała ok. 20 cm, a wysokość ok. 40 cm) i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Następnie po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby urosły (ok. 20 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem i ewentualnie posypać – makiem, kminkiem, sezamem, słonecznikiem itp. Piec w temp. 180 stopni przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Na koniec wstawić je na 5 min. pod grill. Ostudzić na kratce. Są bardzo chrupiące i apetyczne.

 

 

Komentarze

  1. Pysznie się prezentują!
    I świetna śniadaniowa aranżacja. Super, że piekłaś z nami wrześniowe półksiężyce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo piękne i rogale i dodatki pierwszy sort

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko wyszły Ci wspaniale :) Dziękuję za wypiekani kifli, pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że rogale tak Ci się udały i najważniejsze-smakowały! Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają Twoje rogale i bardzo intrygująca jest ta pasta ... Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na poranne śniadanie. Jakie te zdjęcia są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne, puszyste rogaliki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko, bardzo ładne i mają doborowe towarzystwo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygladaja przepysznie :) Uwielbiam rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyborne towarzystwo do tych pysznych rogali. :)
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgadzam się z poprzednikami, wypiek bardzo udany. Dziękuję za "wspólne" pieczenie.Ala :o)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo zachęcająco wyglądają. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam rogaliki, z chęcią wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne