Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Zostałam obdarowana przez znajomych mnóstwem jabłek. W pierwszej kolejności wylądowały w cieście. Nie mogło być inaczej:-) Resztę spakuję do słoików. Zimą na pewno się przydadzą.
Mam na blogu sprawdzone przepisy na szarlotki (laboratoryjna i Misiankowa). Jednak tą chciałam zrobić taką ekspresową i delikatną. Ciasto biszkoptowe z jabłkami pamiętam z dzieciństwa. I pewnie taki przepis bym znalazła w zeszycie mamy. Jednak akcja była szybka i spontaniczna. Nie mogła czekać. Przejrzałam różne propozycje, a dzisiejszą zaczerpnęłam od Kasi z Tapendy. Zniknęła tak szybko jak szybko padł pomysł jej upieczenia:-)
Przepis Kasi po moich zmianach.
Składniki:
- 5-6 jabłek,
- 4 jajka,
- 250g mąki,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 200 ml mleka,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta soli,
+ cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki (jedno pokroić w plasterki do dekoracji góry ciasta). Jabłka wymieszać z sokiem z cytryny. Jajka ubić ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Gdy masa jest puszysta dodać olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki jabłek i wymieszać łyżką. Przelać wszystko do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu układać cieniutkie plasterki jabłek. Piec w 180 stop. C przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Gdy wystygnie oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Uwielbiam takie zwykłe ciasta ;)
OdpowiedzUsuńPlanuje zrobię w weekend :D Trzymaj kciuki by się udało :)
UsuńNajbardziej lubie takie proste przepisy.
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie . Mam pytanie mogę dodać więcej jabłek ? Myślę aby je odsączyć ale zależy mi aby było ich trochę więcej .
OdpowiedzUsuńMoże z 1 więcej, ale nie gwarantuję, że jak będzie jeszcze więcej to czy wyrośnie. Może być zbyt wilgotne.
UsuńSuper jabłkowy biszkopt ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, ciasteczka, desery i wszystko co słodkie :) ale ostatnio staram się ich niebejsc za dużo bo przed nami pól roku siedzenia na sofie i az boje się pomyśleć co to będzie ze mną wiosną :) na górkę zamiast wejsc będą musieli mnie wtoczyc:)
OdpowiedzUsuńProsty przepis potrafi zachwycić, zaciekawić.
OdpowiedzUsuńKiedyś uwielbiałam jabłka. Teraz nie jadam i nie wiem, dlaczego. Ale jabłeczniki lubię.
To jest taki łatwy przepis, że chyba zrobię i wszystkich sąsiadów poczęstuję :-)
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Prosty przepis, ale chyba dla "zuchwałych", w życiu nie robiłam biszkoptu i słyszałam, że to naprawdę trudne.
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z ciastem mojej Babci. Przywołałaś miłe wspomnienia...
OdpowiedzUsuńPiękny ten biszkopt. Upiekł Ci się imponująco.
OdpowiedzUsuńIdealny na rodzinne spotkanie albo podwieczorek z przyjaciółmi.
Mmm już bym jadła. Super przepis, chętnie sama go upiekę. Uwielbiam takie szybkie ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Papierowa Łowczyni
Najprostsze przepisy najlepsze. Pożarłabym i to nie jeden kawałek .... prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka i jem je na kilogramy,z pewnością upieczę to ciasto bo lubię takie biszkoptowe formy i oczywiście jabluszka pieknie wpisują się w jesienny nastrój.
OdpowiedzUsuńProsto a pysznie :)) Uwielbiam jabłeczniki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
To jest dla mnie przepis na inne ciasto z jabłkami. Zawsze robię sypane i potrzebuję odmiany. Zrobię w weekend teraz, na swoje urodziny :D
OdpowiedzUsuńJestem słaba w pieczeniu ciast, więc mam takie dosyć pewnie podstawowe pytania - czy te jajka rozdzielić na białka i żółtka, a następnie ubić same białka?
OdpowiedzUsuńJajka ubić w całości:-)
Usuń