Sałatka z komosą ryżową, pieczonymi warzywami i z sosem na oleju lnianym
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej
Do mojego sosu wykorzystałam olej lniany tłoczony na zimno. Przy okazji robienia zapasów miodów na zimę w Pasiekach Rodziny Sadowskich natknęłam się na przeróżne oleje tłoczone na zimno:
lniany, z ostropestu, konopi i inne. Jestem nimi zauroczona. Uwielbiam
ich używać zarówno w kuchni jak i dbając o ciało ( np. olej z czarnuszki doskonale wpływa o nasze włosy). Takie tłoczone w małych manufakturach zawsze mnie zachwycają i chętnie wykorzystuje je na co dzień.
Składniki:
- pół szkl. komosy ryżowej białej,
- pół dyni Hokaido,
- kilka marchewek,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- sól, pieprz, cukier,
- olej rzepakowy lub oliwa,
- miód,
sos winegret:
- 50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- kilka kropel octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Komosę ryżową przepłukać wodą. Ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli.
Dynię przekroić na pół, wypestkować i pokroić razem ze skórką w księżyce. Na papierze do pieczenia wyłożyć kawałki dyni i obrane marchewki,. Skropić olejem lub oliwą, dodać przyprawy. Zapiekać do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Pomidorki koktajlowe Ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, posypać sola i pieprzem, wlać 1 łyżeczkę miodu. Zapiekać krótko pod grillem.
W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu.
2-3 łyżki komosy rozsypać na talerzu, na to ułożyć pieczone warzywa. Można dołożyć ulubioną sałatę na wierzch. Całość polać sosem.
Ja tez sałatki najbardziej lubię latem i wiosna, ta jest bardziej treściwa i idealnie nadaje się na jesień :)
OdpowiedzUsuńKomosy akurat nie lubię, ale taką sałatkę z kaszą inną bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńSuper na pewno smakuje wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńMarzenko jaka wspaniała sałatka, te optymistyczne kolory, mniam!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na sałatkę. Dyni w tym roku jeszcze nie piekłam, ale ogólnie to lubię to warzywo z piekarnika. Sałatka akurat na jesienną porę.
OdpowiedzUsuń