Owsianka z karmelizowanymi śliwkami
Kiedy byłam mała w przedszkolu, w domu i chyba wszędzie rano na śniadanie była podawana zupa mleczna. Owsianka, kasza manna czy mleko z lanymi kluskami...I do tego pajda chleba z dżemem. Bardzo lubiłam taki początek dnia.
Dziś moja owsianka wygląda inaczej. Jest gęsta, często z bakaliami i owocami. Jednak zawsze jest na ciepło. Robiłam kilka podejść do zimnej, jednak to nie dla mnie.
Składniki:
- 1 szkl. mleka,
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- kilka śliwek,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu,
- cynamon,
- orzechy i płatki migdałowe.
Przygotowanie:
Płatki gotować na mleku przez kilka minut. Śliwki po wypestkowaniu skarmelizować z cukrem na patelni, podlać odrobiną wody, dodać cynamon. Owsiankę podawać ze śliwkami i kawałkami orzechów. Posypać płatkami migdałowymi.
Pojadłabym sobie takiej owsianki. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńNiby owsianka a jak pięknie podana. Aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo pożywne, zdrowe śniadanie. Wygląda bardzo apetycznie i zachęca do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńTak jak nie lubię owsianki tak twoje kuszenie jednak zaczyna mnie przekonywać, że może warto spróbować. To co dotychczas jadałam i to dawno z pewnością nie było podobne do tego cudnego dania, które pokazujesz!
OdpowiedzUsuńOwsianka to ulubiona forma śniadania mojego męża i stąd nieustannie poszukuje nowych wersji,przepisów na to jak ją podać. Lubie śliwki jako dodatek, na pewno spróbujemy.
OdpowiedzUsuńMarzena, bardzo ładna owsianka, ale...nie cierpię owsianek i do tego nie mogę jeść orzechów, więc wybrałabym z niej śliwki i cynamon...
OdpowiedzUsuńOwsianka uwielbiam i właśnie jutro tez będzie na śniadanie :) ja swoją robie na mleku kokosowym i świeżymi owocami. To jedyna owsianka która do mnie trafiła :)
OdpowiedzUsuńTakiej świetnej owsianki nie jadłam. Chodzi mi o dodatki.
OdpowiedzUsuńKiedyś to było moje śniadanie i mi się przejadło.
Wersja, jaką proponujesz wygląda smakowicie i pora wrócić do tego dania.
Śliwki uwielbiam.
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Skradłaś moje serce tą owianką, uwielbiam ! Ale takiej jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam płatki owsiane z bakaliami i orzechami, ale nienawidzę ciepłego mleka, więc zalewam wrzątkiem i czasem dodaję zwykły jogurt. Lubię też po prostu bez dodatku nabiałowego. Ale moje dzieci, szczególnie córka uwielbia owsiankę i zalewaną wrzątkiem i gotowaną na mleku. Jak będę miała śliwki, to zrobię dzieciakom na kolację. (Śniadania jedzą w przedszkolu)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziś wypróbuję. Musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy chyba nie jadłam owsianki, a karmelizowane śliwki mogłyby mi zasmakować.
OdpowiedzUsuńChoć wygląda wspaniale, to niestety nie dam się skusić. Uraz z dzieciństwa pozostał na dobre
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Niestety w moim przypadku śliwki suszone odpadają.
OdpowiedzUsuńA z rodzynkami też można?
OdpowiedzUsuńUlubione bakalie można dorzucić.
UsuńŚwietny pomysł na owsiankę ;)
OdpowiedzUsuń