Piernik ekspresowy

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej
 

Piernik ekspresowy nie wymaga leżakowania. Praktycznie robi się go błyskawicznie i od razu jest dobry do jedzenia. Jest idealny dla tych, którzy czekają z przygotowaniami świątecznymi do ostatniej chwili. 
Przepis ten w naszej rodzinie funkcjonuje od lat. Ciocia mi mówiła, że w zeszycie z recepturami jest zapisany na samym początku. Czyli dawno temu tam trafił.


Piernik przygotowałam przy użyciu zgrabnego pomocnika - miksera Breville  technologią HeatSoft™. Oznacza to, że pozwala podgrzewać masło w trakcie miksowania za pomocą jednego prostego mechanizmu. Posiada 7-stopniowy regulator prędkości, przycisk zwiększania mocy i pojemnik do przechowywania, który zajmuje mało mało miejsca i mieści wszystkie akcesoria. 



Składniki:
  • 3 szkl. mąki,
  • 1 szkl. śmietany 18% tł.,
  • 125 g masła (użyłam 100g),
  • 1 szkl. miodu,
  • 1 szkl. cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • przyprawa do piernika,
Przygotowanie:

Podgrzewać stopniowo miód, cukier i masło, niemal do wrzenia, a następnie ostudzić. Miksując masę dodać po jednym jajku, śmietanę,  sól i przyprawę do piernika. Na sam koniec stopniowo dodać mąkę wymieszaną z sodą.  Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około godzinę (do mokrego patyczka). Po wystudzeniu piernik można przełożyć powidłami i oblać czekoladą.





Komentarze

  1. Rewelacyjny przepis. I piernik jest na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rok temu nie piekłam piernika ale może w tym roku się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na piernik. Może się na niego skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, świetny przepis.
    Nie piekę, w tym roku omijam święta.
    Popatrzę, popodziwiam i zazdroszczę umiejętności pieczenia.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam cię za te smakowitości, piernik, kurze, w życiu nie próbowałam robić, ale tak to przedstawiasz, że nie wygląda na trudne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto na piernik staropolski dojrzewa, a ja sobie chyba zapodam wersję ekspresową! Namówiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zmajstruje właśnie ten ...rok temu nie wiem jakim cudem nie było piernika, Może dlatego że postanowiłam zrobić całą masę pierniczków które i tak przed świętami wszystkie upłynęły się z mojego mega Wielkiego słoika. Może to jest ten moment żeby spróbować upiec piernik najpierw upiekę wcześniej zjem a potem upiekę na święta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Co roku na święta piekę piernik,wszyscy go bardzo lubią i chętnie wypróbowuje nowe przepisy. Zapisalam Twoj bo aż zapachniało mi przyprawą korzenną jak go czytałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam Twój piernik, jest przepyszny i na stałe zagości na naszym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny przepis :) U nas w domu na Święta musi być piernik :) nie ma tam lubię - nie lubię, przychodzi taki moment, w którym się okazuje, że wszyscy lubią :D Ja już przepis mam zapisany i czeka - zrobię :) Mam kilka przepisów na szybkie pierniki, ale Twój po przekrojeniu wygląda jak ten prawdziwy - tzn. dojrzewający.

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie przeważnie króluje piernik staropolski, długo dojrzewający. Nastawiam go pod koniec września, bo piernik im straszy tym lepszy! Ale mam też taki swój awaryjny przepis na szybki piernik, który robię w miniaturowych wydaniach jako słodkie prezenty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piernik nie za często u nas gości, raczej kusimy się na pierniczki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne