Chleb wiejski na kefirze
Wiem, że już macie wszystko zaplanowane, ale chciałam Wam jeszcze zaproponować ten wiejski chlebna kefirze. Naprawdę dużo pracy nie wymaga, a efekt końcowy zadowoli każdego. Tak myślę:-)
To taki chleb codzienny. Na pewno u mnie znajdzie się na świątecznym stole.
Składniki na 1 bochenek:
- • Mąka Uniwersalna typ 480: 350 g
- • Mąka Pełnoziarnista typ 1850:150 g
- • kefir: 500 ml
- • sól: 10 g (2 łyżeczki)
- • drożdże: 5 g
Przygotowanie:
Do miski wlać kefir i dodać drożdże. Mieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodać obie mąki oraz sól. Wszystko wymieszać, tylko do połączenia się składników, przykryć miskę talerzem i pozostawić na 8 godzin.
Po 8 godzinach: stolnicę oprószyć mąką uniwersalną. Miskę z wyrośniętym ciastem obrócić o 180 stopni i pozwolić, aby ciasto samo wypadło z miski. Resztę ciasta, które ewentualnie pozostanie w misce, wyjąć przy pomocy łyżki.
Złożyć brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Uformować okrągły bochenek.
Tak przygotowany bochenek umieścić na papierze do pieczenia, a następnie wszystko włożyć do półmiska/ miski/ koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem/ ręcznikiem i pozostawić na 45 minut.
Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termoobiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, wyjąć z niego gorącą blaszkę i położyć na niej chleb wraz z papierem do pieczenia. Wykonać nacięcia na wierzchu bochenka. Umieścić chleb na środkowej półce piekarnika.
Pieczenie: 15 minut- 230 stopni, 30 minut- 200 stopni.
Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Jakoś nie mogę się zebrać do pieczenia chleba, ale przepis wart wypróbowania. Na marginesie - piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTen chleb wygląda tak znakomicie, że powiem Ci, zjadłabym taki gorący z masłem, popijając go zsiadłym mlekiem. Ja niestety nie mam talentu jeśli chodzi o wypieki drożdżowe. Zawsze coś spinkole. Tym bardziej więc zachwycam się Twoim wypiekiem :)
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci przepiękny ten chlebek :) Aż mam ochotę na kromkę :)
OdpowiedzUsuńCudowny, pewnie dobry w smaku i pięknie pachnie.
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam przepis i chyba bym upiekła.
Nie ma nic cudowniejszego, niż własnoręcznie upieczony chleb.
Pozdrawiam :-)
Irena-Hooltaye w podróży
Wygląda bardzo profesjonalnie. Nawet chcę spróbować ostatnio dwa razy dobrze wyszedł mi pełnoziarnisty, ciemny i kwaśny super dobry, więc taki lżejszy też warto, a swoją drogą muszę kupić kefir, jak zawsze zapomniałam, bo już wcześniej czytałam o tym twoim genialnym przepisie.
OdpowiedzUsuńPiękny! Mam już zaplanowane chleby, ale na świętach świat się nie kończy. Będziemy dalej gotować i piec.
OdpowiedzUsuńDomowy chleb to jest to! Od kilku lat nie kupuje pieczywa, wypiekam je w domu. Twój chlebek wygląda bosko
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i już czuję jak skórka chrupie mi w zębach i ten miekki środek! Masełko do tego i mi wystarczy...no może odrobina czosnku :D
OdpowiedzUsuńNo na chlebek jeszcze tak pięknie wygladajacy zawsze znajdzie się czas w mojej kuchni. W moim domu kocha się dobry chleb,niestety wszelkie piekne przepisy z chlebem na zakwasie w UK nie ma sensu,bo skąd ja go tu wytrzasne a ten wydaje się idealny. Na pewno wyprobuje 🌟
OdpowiedzUsuńNigdy chyba nie jadłam chleba na kefirze, a dobrze czasem spróbować nowości.
OdpowiedzUsuńMega chleb na kefirze :D
OdpowiedzUsuń