Czebureki z mięsem

Czebureki - pierogi smażone, wywodzą się z kuchni tatarskiej, ale zostały zaadoptowane przez wiele nacji. Pamiętam je z pobytu na Ukrainie. Zajadaliśmy się nimi z wielkim apetytem. Również tradycja ich robienia jest szerzona w Polsce, na Podlasiu. 

Ogromnym plusem ich przygotowania jest fakt, że wystarczy jeden lub dwa na osobę. Więcej nikt nie jest w stanie zjeść... To znacznie poprawia procedurę ich zrobienia. Nie trzeba lepić ogromnej ilości pierogów, co w przypadku mojej rodziny jest oczywiste;-) Warto  je zrobić. Mam nadzieję, że również Wam przypadną do gustu.


 Przepis zaczerpnięty ze strony konkursowej Basi, w którym brałam udział.

Składniki:

 ciasto:

  • 500 g mąki pszennej  typ 500 (u mnie poznańska),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,

farsz:

  • 200 g mielonej wołowiny,
  • 200 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 cebula posiekana,
  • pęczek szczypiorku posiekany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • woda (opcjonalnie do rozluźnienia mięsa),

+ olej do smażenia

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto (ja robię zawsze w mikserze z hakiem). Odstawić na chwilę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić. Ewentualnie podlać odrobiną wody. Dobrze wyrobić.  Ciasto podzielić na około 15 części. Z każdej formować kuleczki i następnie je rozwałkowywać na okręgi o średnicy 15 cm. Kłaść na połówce farsz i zlepiać w pieroga. Można se pomóc dociskając widelcem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Można smażyć w dwojaki sposób: na głębokim tłuszczu lub płytkim z dwóch stron. Podawać z ulubionym sosem (u nas był to sos z połączenia jogurtu naturalnego ze śmietaną, doprawiony solą i czosnkiem).

Komentarze

  1. Mmmm, musi być pyszne! Zapisuję sobie i będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności :) Narobiłaś mi smaka bo uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie chrupiące i niesamowicie pyyyszne:) Te pierogi, a właściwie czebureki, są rewelacyjne i najważniejsze, że dosłownie wszystkim smakują:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie, mogłabym jeść wprost z ekranu. Swoją drogą bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Rodzice lubią to danie, więc polecę im przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mięso powinno być wcześniej podsmażone czy dajemy do pierogów surowe?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne