Czebureki z mięsem
Czebureki - pierogi smażone, wywodzą się z kuchni tatarskiej, ale zostały zaadoptowane przez wiele nacji. Pamiętam je z pobytu na Ukrainie. Zajadaliśmy się nimi z wielkim apetytem. Również tradycja ich robienia jest szerzona w Polsce, na Podlasiu.
Ogromnym plusem ich przygotowania jest fakt, że wystarczy jeden lub dwa na osobę. Więcej nikt nie jest w stanie zjeść... To znacznie poprawia procedurę ich zrobienia. Nie trzeba lepić ogromnej ilości pierogów, co w przypadku mojej rodziny jest oczywiste;-) Warto je zrobić. Mam nadzieję, że również Wam przypadną do gustu.
Przepis zaczerpnięty ze strony konkursowej Basi, w którym brałam udział.
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500 (u mnie poznańska),
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 250 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka soli,
farsz:
- 200 g mielonej wołowiny,
- 200 g mielonej wieprzowiny,
- 1 cebula posiekana,
- pęczek szczypiorku posiekany,
- sól, pieprz do smaku,
- woda (opcjonalnie do rozluźnienia mięsa),
+ olej do smażenia
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto (ja robię zawsze w mikserze z hakiem). Odstawić na chwilę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić. Ewentualnie podlać odrobiną wody. Dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na około 15 części. Z każdej formować kuleczki i następnie je rozwałkowywać na okręgi o średnicy 15 cm. Kłaść na połówce farsz i zlepiać w pieroga. Można se pomóc dociskając widelcem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Można smażyć w dwojaki sposób: na głębokim tłuszczu lub płytkim z dwóch stron. Podawać z ulubionym sosem (u nas był to sos z połączenia jogurtu naturalnego ze śmietaną, doprawiony solą i czosnkiem).
Mmmm, musi być pyszne! Zapisuję sobie i będę próbować :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) Narobiłaś mi smaka bo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńIdealnie chrupiące i niesamowicie pyyyszne:) Te pierogi, a właściwie czebureki, są rewelacyjne i najważniejsze, że dosłownie wszystkim smakują:D
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, mogłabym jeść wprost z ekranu. Swoją drogą bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńwygladaja wspaniale
OdpowiedzUsuńRodzice lubią to danie, więc polecę im przepis.
OdpowiedzUsuńCzy mięso powinno być wcześniej podsmażone czy dajemy do pierogów surowe?
OdpowiedzUsuńSurowe ma być 😊
Usuń