Syrop piernikowy

Smaki korzenne w grudniu królują. Rozgrzewają, przywołują wspomnienia i symbolizują świąteczny zapach. Bez pierników i towarzyszących im aromatów nie ma Bożego Narodzenia. Gdy w rozmowie z Olą z zaprzyjaźnionego bloga Cztery Fajery padło słowo syrop piernikowy - to wiedziałam, że muszę go przygotować. Podzieliła się ze mną przepisem, który Wam teraz serwuję. Prawdziwa kompozycja aromatów. Polecam jako dodatek do kawy lub herbaty:-)



Składniki:
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl.brązowego cukru
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 laski cynamonu
  • 3 ziarna pieprzu
  • około 2 cm  imbiru pokrojonego w plasterki
  • 5-6 całych goździków
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:

Zagotować wodę z cukrem, Zmniejszyć płomień, dodać przyprawy i miód. Gotować na najmniejszym ogniu około 20 minut, od chwili rozpuszczenia się cukru. Przecedzić syrop przez gęste sitko. Rozlać do butelek i przechowywać w lodówce. Można zapasteryzować. Dodawać do kawy lub herbaty.
 







Komentarze

  1. Na takie pogody to idealny dodatek do kawy. Bardzo lubię korzenne przyprawy, więc dla mnie to idealny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kawy, taki syrop jest świetny. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super syrop idealny do kawy i naleśników ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to idealny dodatek na zimowy czas. Bardzo go lubię i robię na prezenty.
    Twój prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale musi być pyszna kawka z takim syroperm ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tej porze roku idealny 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis! Ostatnio robiłam domowy syrop imbirowy i wyszedł super. Chętnie wypróbuje i piernikowy :) Do kawy w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne