Bułki rustykalne


Nowy Rok w wirtualnej piekarni Amber zaczynamy efektownymi bułkami, które wzbudziły zachwyt wśród wszystkich domowników.  Naprawdę przepis godny częstego wypiekania. Część zamroziłam i wyciągam, ku uciesze rodzinki, gdy jest takowa potrzeba. Bułki pochodzą z bloga Oli. Zapraszam na piekarniczą ucztę;-)!


Przepis podaję za blogiem – Cake & Bread

Bułki rustykalne według przepisu J. Hamelmana. Ciasto po wstępnej fermentacji nie jest formowane, dlatego przypomina ciasto na ciabatę. Urok tych bułeczek jest w tym, że każda z nich ma inny kształt. Podobno recepturę opracował profesor Raymond Calvel, światowej sławy ekspert w dziedzinie francuskiego pieczywa.

Składniki na zaczyn poolish:

  • 345 g mąki chlebowej typ 750
  • 345 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant

Drożdże łączymy z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w temp. pokojowej na 10-12 godz.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 355 g mąki chlebowej typ 750 lub innej jasnej
  • zaczyn poolish – całość
  • 135 g wody
  • 15 g soli
  • 4 g drożdży instant

Podczas wyrabiania stosujemy technikę autolizy. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i drożdży. Mieszamy na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia się składników. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy drożdże i sól i powtórnie mieszamy na drugiej prędkości około 6-8 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne.

Podczas wstępnej fermentacji, składamy* ciasto dwukrotnie. Pierwszy raz po 25 minutach od rozpoczęcia fermentacji i ponownie po 50 minutach.

* Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi naciągamy każdy bok ciasta do góry i nakładamy na środek jak kopertę, przykrywamy folią.

Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na blat obficie posypany mąką. Formujemy prostokąt, który dzielimy na mniejsze prostokąty, kwadraty lub trójkąty. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 20-25 minut. Z ciastem obchodzimy się ostrożnie aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220ºC (z blaszką w środku) i zaparowujemy go. Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenosimy na blaszkę znajdującą się w piekarniku i pieczemy około 15 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.




Bułki rustykalne na blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

Komentarze

  1. Marzenko, Twoje idealnie upieczone! Zachwycam się nimi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie Ci się upiekły!
    Cieszę się, że smakowały. Smacznie zaczęliśmy nowy rok w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki i te ... dziureczki ;-) ale mi się zrymowało ;-) Dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne!
    Ja też zamroziłam, ale niestety zapas już się kończy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bułki, a pomysł z zamrożaniem pieczywa muszę wykorzystać.
    Pozdrawiam, niech nam się upiecze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziurki w Twoich bułkach wyglądają jak promienie słońca! Ślicznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne bułki rustykalne i zgadzam się, że z masełkiem to para idealna. Do kolejnego piekarskiego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam nadzieję, że moje też sobie tak popękają jak Twoje. Nie popękały. Cudownie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko-bardzo ładne bułeczki. Super zmiany na blogu. pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentują się mega smakowicie, bardzo lubię przepisy J. Hamelmana, a dawno nie piekłam bułek, może w weekend uda mi się to nadrobić 😃

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealnie Ci się upiekły Marzeno. Super skórka i miękisz. Do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pięknie wyrosły. Środek wygląda puchato i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowe pieczywo najlepsze. Bułki zacne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Po prostu idealne! Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne