Tarta orzechowa - Binsztych
Tarta orzechowa bardzo nam zasmakowała. Przepis wywodzi się z kuchni śląskiej. Tam zwą ją Binsztych. Dla miłośników orzechów to prawdziwa uczta, a karmel stanowi świetne uzupełnienie smaku. W okresie zimowym smakuje wyjątkowo. Polecam!
Zrobiona na potrzeby konkursu z mąką Basia, w którym brałam udział.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z połowy cytryny
- 3-4 łyżki wody
- szczypta soli
nadzienie:
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 30% tł.
- przyprawa korzenna do smaku (można pominąć)
karmel:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietany 30% tł.
- + 150 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do mąki dodać masło. Wszystko posiekać i dodać pozostałe składniki ciasta. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu do kształtu formy na tartę. Ponakłuwać widelcem ciasto i podpiec z obciążeniem np. fasoli do zrumienienia w 180 stop. C.
Orzechy drobno posiekać. Jajka rozkłócić widelcem z cukrem i śmietanką. Dodać orzechy. Masę wylać na podpieczoną tartę. Zapiekać około 15 minut. Przygotować sos karmelowy. W tym celu cukier stopić do koloru karmelowego, lekko schłodzić obniżając temperaturę grzania. Dodać masło i wymieszać. Na końcu wlać śmietankę i wsypać orzechy. Całość wymieszać i wylać na upieczoną tartę. Wystudzić.
Ale pyszności, uwielbiam orzechowe ciasta. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBo takie jest, apetyczne. Miałam okazję sprawdić taką tartę i przekonałam się:)
UsuńBardzo mi się spodobał ten przepis. Mam nadzieję, że zdążę je dzisiaj upiec, bo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńBinsztych - jaka ciekawa nazwa. Gwara śląska jest mi zupełnie nieznana. A tarta bardzo pociągająca.
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta orzechowa ;)
OdpowiedzUsuńWszystko co ma orzechy zawsze jest pyszne :) A tarta z czymkolwiek by nie była to można jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie. Moja rodzinka uwielbia Snikersa z orzechami, więc to ciasto na pewno przypadnie im do gustu.
OdpowiedzUsuńTarta i orzechy to połączenie dla mnie idealne! Przepis zapisuje! Na pewno go kiedyś wykorzystam.
OdpowiedzUsuńW moim domu największym fanem orzechów jest mój mąż i z pewnością ta tarta by mu posmakowała :) Wygląda smacznie i bardzo kusząco
OdpowiedzUsuńPodsunęłam Twój przepis sąsiadce, i miałam okazję spróbować tej tarty - jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńTarta orzechowa wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńOsobiście nie jadam, ale na kawałeczek bym się skusiła.
Przepis podrzucę znajomej, niech robi :-)
Lubię orzechy.
Irena- Hooltaye w podróży
U nas nie za bardzo orzechowe jesteśmy. Pewnie smakuje genialnie, ale musiałabym sama zjeść, a kalorie też się liczą.
OdpowiedzUsuńWspaniałe się prezentuje i teraz do kawy to bym taki kawałeczek zjadła :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zabieram bo wekeend za pasem :)
Skuszę się je zrobić. Zjadamy w domu wszystko co z orzechami <3
OdpowiedzUsuńZdecydiwanie cos dla mnie jako zagorzałego orzechozercy. Uwielbiam wszystko co orzechowe ❤️🌰
OdpowiedzUsuńSmak orzechów w cieście to smak mojego dzieciństwa, moja mama bardzo często robiła mi tort orzechowy na urodziny. Tym bardziej kupiłaś mnie tym przepisem a ponadto na zewnątrz wciąż bardziej zimowo niż wiosennie, więc potrzeba nam energii tych orzechów.
OdpowiedzUsuń