NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ
Najlepsze ciasto na pizzę przywiozłam z warsztatów w Toskanii. Pamiętam, że najbardziej smakowała podpieczona tylko z oliwą i rozmarynem...
W sumie to już innej nie piekę. Tylko za każdym razem inne dodatki na niej lądują. A dzieci najbardziej lubią z samym sosem pomidorowym i serem. Wstawiam przepis, bo dużo pytań dostaję o najlepsze ciasto na pizzę:-)
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 25 g świeżych drożdży
- 275 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 1 niepełna łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
sos pomidorowy:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek Extra Virgin
- oregano suszone
- sól
- woda
+ ser mozarella lub inny ulubiony
+ ulubione dodatki (wg uznania)
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przygotować sos pomidorowy łącząc razem cały podany skład sosu. Wody dodawać porcjami tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą część rozwałkować polać oliwą, rozłożyć sos pomidorowy i starty ser plus ulubione dodatki Nastawić piekarnik na temp. 230 stop. C z termoobiegiem lub 250 stop. C bez termoobiegu. Włożyć kamień do pizzy i grzać go około 1h. Po tym czasie wstawić pizzę. Piec na kamieniu do zrumienienia około 10-15 minut.
Bardzo lubimy pizzę, tym chętniej wypróbuję Twój przepis
OdpowiedzUsuńRobię podobne ciasto tylko przez pół mniej składników. Wychodzi mniejsza pizza.
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję ! Musze w końcu upiec sama pizze :D
OdpowiedzUsuńPizza wygląda obłędnie. Często robimy, ale przyznaję się, że ciasto robię "na oko".
OdpowiedzUsuńPizzę głównie mój mąż się zajmuję, wszyscy uwielbiamy
OdpowiedzUsuńMniami pizza ;d
OdpowiedzUsuń