PIECZARKI Z GREMOLATĄ Z WOLNOWARU

 Wpis powstały we współpracy partnerskiej.



Pieczarki z gremolatą z wolnowaru, które przygotowałam mogą być  przystawką lub dodatkiem do dania głównego. Bardzo lubię przygotowywać potrawy, które nie wymagają ode mnie stania przy garach.  Od kiedy mam wolnowar jestem niemal uzależniona od przygotowywania jedzenia w ten sposób. 
W ramach współpracy partnerskiej z firmą Crock Pot otrzymałam tym razem model w wersji mini, który idealnie nadaje się do gotowania małych porcji. W przypadku kiedy chcemy ugotować obiad dla jednej lub dwóch osób to naprawdę świetne rozwiązanie. Obecnie jestem na diecie i gotuję osobno dla siebie. Z tym małym pomocnikiem to naprawdę bardzo wygodne.
Pieczarki przyrządzone w wolnowarze były smaczne i niezwykle aromatyczne. Gar całą robotę wykonuje za nas. My ograniczamy naszą czynność do wsadu głównych składników i przypraw. Bardzo mi się podoba...:-)



Składniki:
  • kilkanaście dużych pieczarek
  • ulubiony ser (feta, cheddar, halloumi)
  • sól, pieprz
  • olej do wysmarowania formy
gremolata:
  • pęczek natki pietruszki
  • skórka ze startej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Przygotować gremolatę. Natkę posiekać. Wymieszać z posiekanym czosnkiem i startą skórką z cytryny. Dno formy wolnowaru wysmarować olejem. Każdą pieczarkę przyprawić solą i pieprzem. Wypełnić kapelusze gremolatą. I włożyć po kawałeczku sera. Ułożyć w garze pieczarki. Nastawić wolnowar na poziom High na 3h. Po tym czasie można pieczarki chwilkę zapiec w piekarniku pod grillem, żeby ser się zarumienił. Posypać całość natką pietruszki.
Pieczarki można upiec też metodą tradycyjną w piekarniku. 


Korzystanie z wolnowarów ma wiele zalet. Zacznę od tego, że są bardzo wygodne, oszczędne, a przygotowywane dania są smaczne i zdrowe. Niska temperatura gotowania nie przekracza 100 stop. C, więc potrawy nie przypalają się.  Można z powodzeniem przygotować dania fit bez dodatku tłuszczu. Wbrew pozorom charakteryzują się dużo mniejszym niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania zapotrzebowaniem na energię elektryczną.




Komentarze

  1. Widzę, że jeszcze wiele muszę się nauczyć, nigdy nie robiłam w ten sposób pieczarek, czas to zmienić, bo wyglądają mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczarki z wolnowaru...Nigdy ich tak nie robiłam. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wolnowar i jestem nim zachwycona❤️ Wszystko wkładam, zapominam i nic mnie nie obchodzi, co dalej z tym się dzieje. Smak za to nie do opisania, urządzenie wydobywa wszystkie najlepsze smaki że składników. Ten Twój model jest bardzo fajny, extra na małe przekąski ❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne