ŻEBERKA BBQ Z WOLNOWARU
Żeberka BBQ z wolnowaru to u nas już stały punkt programu. Mamy kilka ulubionych dań, które przygotowuję metodą slow cooking. Nawet już nie będę próbować ich inaczej przyrządzać. A żeberka tak zrobione to prawdziwe "niebo w gębie". Polecam gorąco!
I już chyba o tym wiecie, że wolnowar uzależnia;-) Ale jak tego nie wykorzystywać skoro jedzenie samo się robi...
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- olej
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- 1 cebula posiekana
Sos barbecue:
- 100 - 200 ml bulionu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 100 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki sosu worcestershire
- 2 goździki
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 świeża papryczka chili posiekana (można użyć w proszku wg uznania)
- 1 łyżka papryki wędzonej
Przygotowanie:
Żeberka poporcjować, przyprawić z obu stron solą i pieprzem i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Cebulę rozsypać na dno misy wolnowaru. Na nią wyłożyć podsmażone mięso. Połączyć wszystkie składniki sosu barbecue i porządnie wymieszać. Zalać sosem mięso. Nastawić wolnowar na poziom LOW na 8h. Można żeberka przygotować również w piekarniku.
Uwielbiam żeberka w każdej postaci, te z wolnowaru zawsze są super miękkie i soczyste
OdpowiedzUsuńNobel dla tego kto wymyślił wolnowar! Tak smacznych potraw jak z tego urządzenia nie jadłam wcześniej. Pomysł na żeberka oczywiście podkradam :)
OdpowiedzUsuńJa akurat fanką żeberek nie jestem, ale mój facet uwielbia:)
OdpowiedzUsuńZeberka z wolnowaru wychodzą rewelacyjnie. Tez robiłam. Twoja są bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuń