BURGERY Z BURAKA

 


Burgery z buraka są doskonałą alternatywą obiadową. Kiedy mamy chęć odpocząć od mięsa lub po prostu chcemy zjeść warzywny posiłek wegetariański, to takie buraczane kotlety świetnie się nadadzą. Pamiętam z dzieciństwa, że w piątki w domu zawsze były jarskie lub rybne dania.
Zaskoczenie smakowe było ogromne. Nawet zagorzali mięsożercy nie narzekali;-)

Składniki:

burgery z buraków:

  • 2 ugotowane buraki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • sól, pieprz i chili do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej lub innej
  • 1 łyżka oleju
 bułki (około 12-15 sztuk):
  • 370 ml letniego mleka,
  • 45 g masła, roztopionego i przestudzonego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 12 g drożdży świeżych,
  • 1 jajko,
  • 560 g mąki pszennej.
+ 1 białko do smarowania,
Sezam, słonecznik, czarnuszka do posypania.

guacamole:
  • 1 awokado
  • 0,5 limonki
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pomidora
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • 1 łyżka śmietany
  • Sól
 sos:
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
dodatki:
  • guacamole
  • sos
  • bułki do burgerów
  • cebula czerwona
  • rukola

Przygotowanie:

Aby przygotować bułki należy drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Zostawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić ciasto do podwojenia objętości, około 1,5 h. Po tym czasie uformować 12-15 bułeczek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Lekko je rozpłaszczyć ręką. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Białko roztrzepać i smarować pędzelkiem każdą bułkę. Posypać ziarnami. Piec do zrumienienia (około 15 minut) w 200 stop. C.

Kiedy bułki się pieką należy przygotować burgery. Wszystkie składniki wrzucamy do misy melaksera i miksujemy. Doprawiamy przyprawami. Z masy formujemy okrągłe kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, kotlety pieczemy około 30 minut, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.

Do guacamole należy avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku.

Na końcu przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki i gotowe.

Bułki przekroić i podgrzać na patelni grillowej. Każdą połówkę posmarować sosem. Układać na dolną część bułki rukolę, burgery, guacamole i cebulę. Przykryć górą bułki.



Komentarze

  1. Wygląda super smakowicie, bardzo fajny pomysł na obiad, burgerów z buraka jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie i smacznie ale ja jednak pozostanę wierna mięsnej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę jednego ze wszystkimi dodatkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojejku, ale się namęczyłaś z tym daniem. Widzę, że roboty, co nie miara. Jeszcze nie jadłem. Jeśli ktoś to zrobi i mnie poczęstuje, to zjem, ale samemu chyba mi się nie będzie chciało. Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno zdrowe, ale dla mnie bardzo dużo pracy z tym. Zdarza mi się robić kotlety z soczewicy, albo z kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne