BURGERY Z BURAKA
Składniki:
burgery z buraków:
- 2 ugotowane buraki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 szklanka płatków owsianych
- sól, pieprz i chili do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej lub innej
- 1 łyżka oleju
- 370 ml letniego mleka,
- 45 g masła, roztopionego i przestudzonego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 12 g drożdży świeżych,
- 1 jajko,
- 560 g mąki pszennej.
- 1 awokado
- 0,5 limonki
- kilka gałązek kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 pomidora
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 1 łyżka śmietany
- Sól
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- guacamole
- sos
- bułki do burgerów
- cebula czerwona
- rukola
Przygotowanie:
Aby przygotować bułki należy drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Zostawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić ciasto do podwojenia objętości, około 1,5 h. Po tym czasie uformować 12-15 bułeczek. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Lekko je rozpłaszczyć ręką. Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Białko roztrzepać i smarować pędzelkiem każdą bułkę. Posypać ziarnami. Piec do zrumienienia (około 15 minut) w 200 stop. C.
Kiedy bułki się pieką należy przygotować burgery. Wszystkie składniki wrzucamy do misy melaksera i miksujemy. Doprawiamy przyprawami. Z masy formujemy okrągłe kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, kotlety pieczemy około 30 minut, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
Do guacamole należy avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać sok z limonki, kolendrę i pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę, czosnek, oliwę, śmietanę. Doprawić do smaku.
Na końcu przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki i gotowe.
Bułki przekroić i podgrzać na patelni grillowej. Każdą połówkę posmarować sosem. Układać na dolną część bułki rukolę, burgery, guacamole i cebulę. Przykryć górą bułki.
Wygląda super smakowicie, bardzo fajny pomysł na obiad, burgerów z buraka jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i smacznie ale ja jednak pozostanę wierna mięsnej wersji.
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę jednego ze wszystkimi dodatkami! :)
OdpowiedzUsuńOjejku, ale się namęczyłaś z tym daniem. Widzę, że roboty, co nie miara. Jeszcze nie jadłem. Jeśli ktoś to zrobi i mnie poczęstuje, to zjem, ale samemu chyba mi się nie będzie chciało. Pozdrawiam. ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno zdrowe, ale dla mnie bardzo dużo pracy z tym. Zdarza mi się robić kotlety z soczewicy, albo z kaszy jaglanej.
OdpowiedzUsuń