PIECZONA CUKINIA Z SAŁATKĄ Z DZIKIEGO RYŻU
Pieczona cukinia z sałatką z dzikiego ryżu to moja propozycja na wiosenny lekki obiad. Pora roku jaką mamy zachęca do przygotowywania lżejszych posiłków. Świadomie wybieram w swoim menu więcej warzyw. I to one teraz grają pierwsze skrzypce w moim kuchennym zaciszu:-)
Dzisiejsza sałatka była inspirowana arabskim tabbouleh. Zastąpiłam kaszę bulgur dzikim ryżem i myślę, że fajnie się komponował z upieczoną na ostro cukinią. Tak przygotowany dodatek może również być uzupełnieniem grillowanych dań mięsnych czy rybnych. Wszystko zależy od naszych pomysłów kulinarnych:-)
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- chlust oliwy z oliwek Extra Virgin
- płatki chilli
- sól, pieprz
- przyprawa za'atar (niekoniecznie)
sałatka:
- 0,5 szkl. dzikiego ryżu
- garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- świeża mięta i natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virgin
- ocet winny lub sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
- 50 g fety
Przygotowanie:
Ryż przepłukać i gotować w 2 szklankach wody przez około 45 minut. Przestudzić. Dodać rukolę, pokrojone pomidorki i zioła. Doprawić oliwą, octem i przyprawami.
Cukinię przekroić na pół, ponacinać w kratkę, posypać przyprawami i skropić oliwą. Zapiekać w 200 stop. C do zrumienienia. Na podpieczone warzywa ułożyć sałatkę. Posypać rozdrobioną fetą.
Świetny pomysł, takie danie zastąpi główny posiłek.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie, idealnie na wiosnę.
OdpowiedzUsuń