CHLEB TICINO
Chleb Ticino, to tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino. Ma charakterystyczny kształt i składa się z kilku bułek, które są przecięte przez środek. Jest przeznaczony do odrywania i dzielenia się nim przy wspólnym stole. Dlatego mój wypiek zabrałam na rozpoczęcie sezonu grillowego. Formą wpasował się idealnie w plenerze. Każdy odrywał swój kawałek i był tym zachwycony:-)
Bardzo się cieszę, że Amber do majowej piekarni wybrała właśnie ten chlebek. Na pewno będę go powtarzać na każdy wypad poza dom.
Biga:
- 2-3 g suchych drożdży
- 100 g mąki pszennej typ 0
- 50 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Chleb:
- 500 g mąki pszennej typ 0
- 5 g słodu jęczmiennego lub miodu
- 250 g wody
- 100 g bigi
- 30 g oliwy z pierwszego tłoczenia
- 7 g soli
- mleko do posmarowania
Przygotowanie:
Do misy miksera włożyć bigę, dodać wodę i słód lub miód. Przykryć, zostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wymieszać hakiem do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę i połączyć wszystko w jednolite ciasto. Dodać sól oraz oliwę i mieszać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Ciasto uformować w kulę i włożyć do wysmarowanej oliwą dużej miski. Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Ciasto powinno podwoić objętość.
Następnie ciasto odgazować i podzielić na 10-12 równych części. Uformować bułki i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Ułożyć je blisko siebie, tak aby po upieczeniu stykały się ze sobą.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem.
Piec w 200 stopniach C przez 20-25 minut na złoty kolor.
Wyjąc z piekarnika i studzić na kratce.
Chleb Ticino na blogach:
Ten chleb jest idealny do dzielenia się. Pasuje do każdej okazji.
OdpowiedzUsuńW maj wpisał się bardzo dobrze.
Ależ cudna majówka ;-) Chlebek w takich okolicznościach musiał smakować wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńMyślałam ze to zrośnięte bułeczki. Fajny.
OdpowiedzUsuńPiękny chleb i z pewnością bardzo smaczny, idealny na majówkę, super do grilla i na weekendowe śniadanie
OdpowiedzUsuńPiękny chleb Marzeno, do następnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńChlebek wyjątkowy, początkowo myślałam ze to złączone bułeczki.
OdpowiedzUsuńMarzenko chętnie dołączyłbym do Waszej biesiady, buziaki!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda Twój chlebek!
OdpowiedzUsuńIdealny na biesiadowanie w plenerze i jeszcze ta wiosenna sałatka + wino. Super! :)
Sałatka, wino i pyszny chleb...czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńZ winem musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Perfekcyjnie przecięte bułeczki i jeszcze ta lampka wina i kiełbaski w tle ... idę do lodówki:)
OdpowiedzUsuńDo kolejnego wspólnego pieczenia.