DAKTYLOWE KULKI MOCY
Daktylowe kulki mocy nie na darmo tak nazwano. Naprawdę mają moc:-) Można przygotować więcej i zaspakajać swoje potrzeby słodyczowe, kiedy ma się na nie ochotę. Jak je zrobiłam, to najbardziej córka była zadowolona. Zapakowała sobie do pojemnika jako przekąskę i zakomunikowała, że będą jak znalazł do nauki w nadchodzącej sesji.
Składniki:
- 1 szkl. świeżych daktyli
- 3/4 szkl. mąki migdałowej
- 1/4 szkl. wiórków kokosowych
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- 1- 2 łyżek nasion chia
+ do obtoczenia wiórki kokosowe, kakao
Przygotowanie:
Z daktyli usunąć pestki. Wszystkie składniki zmiksować w melakserze lub zblendować na gładką masę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kakao lub wiórkach. Można również bez posypki zostawić. Wstawić kulki do lodówki na kilka godzin, aby stwardniały.
Idealnie trafiłaś w mój gust, kocham daktyle i migdały. A kulki mocy wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam tych kulek a dużo o nich słyszałam. Będzie trzeba to nadrobić.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam a dużo o nich słyszałam. Czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńZdrowe i świetne jako przekąska. Na pewno znajdą wielu amatorów.
OdpowiedzUsuń