SZASZŁYKI DROBIOWE NADZIEWANE PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
Szaszłyki drobiowe nadziewane pesto z czosnku niedźwiedziego, to moja propozycja na grilla. Zaczyna nam się sezon na spotkania z przyjaciółmi i rodziną, gdzie na pewno niejednokrotnie będziemy przygotowywać posiłki w plenerze. Te oto ślimaczki z kurczaka na pewno urozmaicą stół biesiadny i będą atrakcją dla każdego smakosza:-)
Wiele propozycji na dania grillowe z drobiu i innego rodzaju mięs możecie znaleźć na stronie przepisy.pl. Warto sięgnąć do sprawdzonych receptur:-)
Składniki:
pesto z czosnku niedźwiedziego:
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1/3 szkl. oliwy lub oleju tłoczonego na zimno
- sól do smaku
szaszłyki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- pesto z czosnku niedźwiedziego
- olej do smarowania
+warzywa grillowane (u mnie marchewki i szparagi zielone)
Przygotowanie:
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć. Zalać oliwą lub olejem, posolić i zmiksować blenderem. W razie gdy jest za gęsty dolać więcej oleju.
Mięso z kurczaka umyć, poodcinać żyłki, tłuszcz i chrząstki. Poporcjować na cieńsze filety, przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Każdy filet posmarować pesto. Zwinąć w roladki i pociąć w plastry dwucentymetrowe. Ułożone na płasko wyglądają jak ślimaczki. W ten sposób nabijać na szpadki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki posmarować pędzelkiem olejem, ułożyć na tackach i piec na grillu. Podawać z grillowanymi warzywami.
Uwielbiam szaszłyki, a te wyglądają wprost przepysznie.
OdpowiedzUsuńTaki szaszłyk z warzywami to bym zjadła już teraz. Smakowite połączenie.
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie szaszłyki. Zajada je z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szaszłyki, bez względu na to czy to z mięsa drobiowego czy wieprzowego. Bardzo fajny pomysł z dodaniem pesto
OdpowiedzUsuńSzaszłyki wyjątkowe i pięknie podane.
OdpowiedzUsuń