TARTA SEROWA BEZGLUTENOWA
Tarta serowa bezglutenowa, bez grama mąki, za to pełna warzyw. Spód można wykorzystać również do pizzy. Wierzch to zupełna dowolność wyboru składników. Możemy eksperymentować i bawić się smakami. Polecam wykorzystać różne kombinacje. Warzywa sezonowe będą idealnie pasowały, o każdej porze roku inne. Nasza wyobraźnia i preferencje smakowe niech wskażą nam drogę:-)
Składniki:
- 250 g sera białego półtłustego
- 6 łyżek otrąb owsianych
- 1 jajko
- sól, pieprz i oregano suszone
- 100 g szpinaku świeżego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 cukinia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka serka ziołowego
Przygotowanie:
Z sera, jajka i otrąb wyrobić ciasto. Dodać sól i oregano do smaku. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie zapiec w 180 stop. C przez około 15-20 minut. W tym czasie podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w piórka, dorzucić paprykę pokrojoną w paski lub kostkę i plastry cukinii. Na koniec wrzucić szpinak. Chwilę poddusić. Doprawić do smaku przyprawami. Dodać serek ziołowy. Wyłożyć warzywa na podpieczony spód. Posypać pokruszoną fetą. Zapiec całość do zrumienienia.
Bardzo apetyczny pomysł na obiad lub kolację, to po prostu musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Lubię takie mnóstwo warzyw. Czekam z utęsknieniem kiedy będą wszystkie nowe .
OdpowiedzUsuńWyglada jak pizza, nie pogardziłabym kawałeczkiem.
OdpowiedzUsuń