MAKARON NOODLE Z GRZYBAMI I CZARNYM CZOSNKIEM

 Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej 

Makaron noodle z grzybami i czarnym czosnkiem przygotowałam dla zwolenników kuchni azjatyckiej. Specjalnie w moim daniu użyłam tego cudnego specyfiku, gdyż przez wielu jego smak opisywany jest jako  5 smak czyli umami (Umami – nieuchwytny, delikatny smak, trudny do opisania – nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki). Potrawie nadał ciekawy i niepowtarzalny smak. Z grzybami komponował się idealnie.


Czarny czosnek zachwycił mnie swoim wyglądem, smakiem i właściwościami. Jest niezwykle fotogeniczny :-) Jego smak słodkawo-kwaśny przypomina suszoną śliwkę. Ma konsystencję żelków, łatwo się rozsmarowuje. Można go użyć do doprawienia zup, przygotowania różnych sosów i dipów. Świetnie smakuje dodany do wypiekanego chleba. Naprawdę wachlarz jego zastosowania w kuchni jest bardzo szeroki.

Czarny czosnek powstaje podczas procesu podobnego do karmelizacji. Przez ponad miesiąc poddawany jest  temperaturze  około 60°C i dużej wilgotności. Ten długotrwały proces nazywany jest reakcją Maillarda, która odpowiada również m.in. za zapach piwa, czekolady, prażonej kukurydzy, kawy czy chleba. W tym procesie  czosnek zmienia swój kolor, smak, strukturę i zapach, a co najważniejsze zmienia swoje właściwości. Jest wiele publikacji na temat jego prozdrowotnych właściwości. Więcej o nim możemy poczytać na stronie czarny-czosnek.pl.

Składniki na 2 osoby:

  • 100 g suszonych borowików
  • 2-3 duże pieczarki (Portobello lub takie duże do grillowania)
  • 50 g suszonych grzybów shitake
  • 1 łyżka pasty z czarnego czosnku  (Ja użyłam pasty Juleko)
  • 150 g makaronu noodle
  • 1 łyżka oleju arachidowego lub rzepakowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki koreańskiej Gochugaru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej z prażonego sezamu do smaku
  • czarny sezam i szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:


Suszone borowiki namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnie ugotować w słonej wodzie. Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i imbir. Dodać pokrojone w talarki pieczarki.Smażyć do momentu jak pieczarki zmiękną. Grzyby shitake zalać na kilka minut wrzątkiem. Posiekać borowiki i grzyby shitake,dodać na patelnię. Podlać sosem sojowym, dodać paprykę Gochugaru, pastę z czarnego czosnku. Smażyć całość kilka minut. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do grzybów. Całość wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Przełożyć na talerze. Posypać czarnym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.



Komentarze

  1. Świetny pomysł na szybki obiad, uwielbiam czarny czosnek, cudownie podkreśla smak każdej potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała propozycja . Wygląd uwodzi niesamowicie. Dobrze że internet nie przenosi zapachu bo pewnie bym dostała obłędu ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne