OMLET CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY Z TRUSKAWKAMI
Omlet czekoladowo-migdałowy z truskawkami zrobiłam sobie na śniadanie. Mówię Wam wyszedł niewiarygodnie pyszny:-) Teraz w sezonie truskawkowym koniecznie musicie wypróbować. Odkąd go spróbowałam, powtarzam w takiej wersji regularnie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Świetnie też nada się na zabranie na drugie śniadanie do pracy lub jako prowiant na wynos.
Składniki:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- olej do smażenia
do podania:
- truskawki
- jogurt naturalny
- listki mięty
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z ksylitolem lub cukrem. Powoli wlewać żółtka. Mąkę migdałową wymieszać z kakao i dosypywać porcjami do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i wlać całą masę. Smażyć kilka minut (około 4-5 minut) i przewrócić łopatką na drugą stronę. Dosmażyć z drugiej strony już tylko chwilkę. Podawać z jogurtem naturalnym i truskawkami. Udekorować listkami mięty.
Wygląda obłędnie. Ależ on musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńWygląda super, podeślij nam kilka na jutrzejsze śniadanie :D
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł na wykorzystanie truskawek.
OdpowiedzUsuń