TRUSKAWKI Z RABARBAREM POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Truskawki z rabarbarem pod migdałową kruszonką - to doskonały deser na upalne dni. Naprawdę niewiele czasu trwa przygotowanie i można go szybciutko zrobić np. gdy nas niespodziewani goście odwiedzą lub po prostu najdzie nas ochota na małe co nieco.
Takie małe porcyjki przygotowane dla każdego osobno mają swój urok i bardzo lubię tak zaskakiwać rodzinkę. Odrobina przyjemności podana w małej miseczce złamie każdego;-)
Składniki:
- truskawki (po kilka na każdą miseczkę)
- rabarbar (2-3 łodygi)
- 1- 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru trzcinowego (można pominąć)
kruszonka:
- 50 g masła + do wysmarowania foremek
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mielonych migdałów
- 30-50 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Masło roztopić, dodać mąkę owsianą, mielone migdały i cukier - wyrobić kruszonkę. Ja zazwyczaj wrzucam wszystko do miski z przykrywką i potrząsam energicznie.
Truskawki i rabarbar pokroić na drobno. Dodać ksylitol lub cukier. Można pominąć. Do naczynek wysmarowanych masłem włożyć owoce. Posypać kruszonką. zapiekać w 180 stop. C do zrumienienia (maksymalnie 20 minut). Można podać z gałką lodów lub jogurtem naturalnym.
Z tej porcji wychodzi kruszonki więcej. Można ją zostawić na kolejny deser.
Bardzo lubię takie desery, pewnie dzisiaj zrobię, bo mam wszystkie składniki, a wygląda super apetycznie
OdpowiedzUsuńMnia, dobrze, że rozpoczął się sezon na truskawki!
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńTakie pyszności że aż mi się zachciało.
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze na czasie. Często i u mnie w sezonie.
OdpowiedzUsuń