CHLEB WEŁNIANY BUŁKOWY
Chleb wełniany bułkowy, jak przystało na dziewiarkę, musiał się pokazać u mnie na blogu. Kiedy Amber wysłała zaproszenie od razu wiedziałam, że będę brała udział w akcji. Nadziałam go zgodnie z przepisem, ale wiem, że następnym razem już zrobię bez środka. Będzie wtedy taki bardziej uniwersalny, jeśli chodzi o dodatki i preferencje domowników do jego zjedzenia;-) Zdecydowanie do powtórzenia, bo zarówno forma jak i smak zachwyca.
Przepis i zdjęcia wykonania na stronie – klik!
Składniki:
ciasto:
- 80 ml letniego mleka
- 1, 5 łyżeczki suszonych drożdży
- 325 g mąki typ 550
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g śmietanki
- 1 jajko (M)
nadzienie – podaję takie jak w przepisie, ale może być dowolne: słodkie lub wytrawne
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- 30g masła
-
100 g zmielonych orzechów laskowych (użyłam migdałów)
+ trochę mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Wymieszać letnie mleko z suchymi drożdżami i odstawić na około 5
minut. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, śmietanę, jajko i mleko z
drożdżami – wyrabiać wszystko przez około 8 minut, aż powstanie gładkie,
lepkie ciasto, które odkleja się od krawędzi miski. Przykryć miskę i
pozwolić, aby ciasto wyrosło przez 60-120 minut, aż objętość się podwoi.
Czas może się znacznie różnić w zależności od temperatury w kuchni.
Gdy ciasto rośnie, włożyć mleko, cukier i masło do rondla i delikatnie
podgrzać na kuchence, aż masło się rozpuści. Dodać zmielone orzechy
laskowe i wszystko mieszać, aż powstanie gęsta mieszanka. Wystudzić. Wyłożyć tortownicę 20 cm odrobiną papieru do
pieczenia, lekko posmarować j i odstawić.
Gdy ciasto ładnie wyrośnie, wyłożyć je na posypaną mąką powierzchnię
i podzielić na pięć równych porcji, uformować w kulki i ponownie przykryj
na około 10 minut. Następnie rozwałkować kulki w prostokąty o wymiarach
około 10×15 cm. Na krótszy bok prostokąta wyłożyć około 1/5
nadzienia orzechowego i po przeciwnej stronie ponacinać ciasto do nadzienia – powinno
wyglądać jak koniec dywanu z frędzlami. Zwinąć bok z nadzieniem i powstałą
rolkę umieść w przygotowanej formie. Powtórzyć z pozostałymi kawałkami
ciasta i pozostałym nadzieniem. Poszczególne bułki należy ułożyć w
formie pierścienia w tortownicy. Odstawić do wyrośnięcia przykrywając formę folią.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ostrożnie posmarować wyrośnięty chleb odrobiną mleka, a następnie piec przez 18-20 minut – powierzchnia powinna mieć ładny brązowy kolor – ale nadal może być jasna na krawędzi. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na ruszcie, a następnie wyjąć z formy.
Chleb wełniany na blogach biorących udział w akcji:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Wow, jaki fajny chlebek. Czuję się mocno skuszona.
OdpowiedzUsuńPrawdziwa z Ciebie dziewiarka ;-) Pysznie zamotany chlebek, do następnego wspólnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuńBardzo udany wypiek. I podoba mi się to migdałowe nadzienie. Dziękuję za pyszny czas w lipcowej Piekarni.
OdpowiedzUsuńWiele razy piekłam chleb wełniany, jest bardzo smaczny i pięknie prezentuje się na stole
OdpowiedzUsuńPuszysty jak chmurka. :)
OdpowiedzUsuńJa od razu potraktowałam go jako ciasto.
Taki biały chleb do kanapek nie ma u nas wzięcia,
za to ciasto z pysznym nadzieniem znika w mgnieniu oka. ;)
Wyglada cudnie, pierwszy raz o takim słyszę.
OdpowiedzUsuńPiekny chleb Marzenko :-) Ja zrobiłam z ricotta i malinami a następnym razem zrobię z karmelizowaną cebulką :-) Lipcowe, upalne pozdrowienia przy piekarniku :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny i puchaty. Z migdałami smakuje z pewnością wybornie. Świetne zestawienie na zdjęciach. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńWełniany chleb u ulubionej Dziewiarki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam