CROSTINI Z SERKIEM KOZIM, ZATAREM, BOBEM I GREMOLATĄ
Crostini z serkiem kozim, zatarem, bobem i gremolatą przygotowałam sobie na niedzielne letnie śniadanie. Leniwy weekendowy poranek zobowiązuje do zrobienia czegoś wyjątkowego i smacznego. Grzanki z chleba domowego na zakwasie posmarowane twarożkiem, posypane zatarem. Do tego bób i świeża ziołowa posypka...Mówię Wam "niebo w gębie". Zieleń na kanapce daje niezłego kopa energetycznego. Ktoś chętny?
Składniki:
- kilka kromek chleba na zakwasie
- gotowany bób (tyle, aby przykrył pieczywo)
- serek naturalny kozi
- przyprawa zatar
- gremolata
- oliwa Extra Virgin
gremolata:
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku,
- skórka ze startej cytryny
Przygotowanie:
Opiec chleb w tosterze lub na patelni grillowej. Posmarować serkiem kozim. Obficie posypać zatarem. Na kromkach ułożyć obficie ugotowany i obrany bób. Przygotować gremolatę z posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki z cytryny. Posypać nią grzanki. Skropić całość oliwą.
Wygląda super pysznie. Na pewno jest rewelacyjne.
OdpowiedzUsuń