Jagodzianki

 

Jagodzianki...Czy jest ktoś kto ich nie lubi? Przynajmniej ja nie znam takiej osoby:-) 
Teraz kiedy mamy jagodowy sezon w pełni, to nie może  tych drożdżówek u mnie zabraknąć. Wakacje kojarzę z bułeczkami nadzianymi czarnymi owocami. Czy to u babci na wsi, czy też nad  morzem. Każda szanująca się cukiernia ma je w swojej ofercie.
Zapraszam zatem na jagodową ucztę:-)!
 

Składniki ( na około 15 bułeczek):
  • około 300 g mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję)
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 0,5 szkl. mleka
  • 25 g drożdży
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki oleju
nadzienie: 
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
  • 20 g masła 
  • 40 g mąki
  • 20 g cukru
Przygotowanie:
 
Do miski wlać podgrzane mleko, wsypać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut.  Dosypać mąkę, wlać olej, wbić 2 jajka i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrajać szklanką kółka. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nadziewać jagodami wycięte koła z ciasta, zlepiając jak pieroga. Układać szwem zlepionym pod spód na  blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać chwilę na wyrośnięcie. Posmarować wyrośnięte rozmąconym jajkiem. Kiedy drożdżówki wyrastają przygotować kruszonkę. Roztopić masło i wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać bułeczki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 20 minut.




Komentarze

  1. Kocham jagodzianki miłością bezgraniczną, tego przysmaku nie może u nas zabraknąć w sezonie jagodowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat teraz jest pora na takie pyszne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, piękne te Twoje jagodzianki. Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. Ja ostatnio w ogóle nic nie piekę, a widzę tracę wiele. Jednak domowe wypieki są wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lato bez jagód nie istnieje a jagodzianki uwielbiam chociaż rzadko je robię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne