OGÓRKI Z CURRY
Ogórki z curry przygotowuję co roku. Znajdują miejsce na spiżarnianych półkach obok kiszonych, po meksykańsku i w zalewie musztardowej. Na zimowe biesiadowanie będą jak znalazł. Bardzo lubię częstować swoimi przetworami przyjaciół i rodzinę. Będą też znakomitym prezentem w rewanżowych odwiedzinach...
Przepisów na nie mam kilka. Ten, który podaję jest zmodyfikowany pod moje smaki. W oryginalnym, który dostałam od koleżanki było więcej cukru.
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10% (można dać ocet jabłkowy)
- 1 szklanka cukru (w oryginale były 2 )
- 1,5 łyżki soli
- 3 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki curry
+ dodatki ulubione (czosnek, cebula, papryka chilli, koper, liście selera, liście laurowe, ziele angielskie)
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry lub na ćwiartki. Zagotować zalewę z wody, octu i cukru. Dodać sól i curry. Gotować do rozpuszczenia cukru. Do wyparzonych słoików dodawać gorczycę, plasterki cebuli, koper i ewentualnie czosnek, paprykę, liścia laurowego i ziele angielskie. Układać ciasno ogórki. Zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Pasteryzować około 5 minut. i odwrócić słoiki do góry dnem.
To jedna z naszych ulubionych wersji ogórków na zimę, robimy co roku i to w ogromnych ilościach.
OdpowiedzUsuń