PLACUSZKI KUKURYDZIANE ŚNIADANIOWE
Placuszki kukurydziane śniadaniowe są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dzieci je uwielbiają - co widać na ostatnim zdjęciu:-) Nie mogły się doczekać aż skończę fotografować. Na letnie śniadanie z dodatkiem owoców sezonowych sprawdzą się idealnie.
Przepis pochodzi z książki "Małe kobietki gotują" Wini Moranville:
Składniki:
- 125 g maki pszennej
- 105 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 410 ml maślanki
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać razem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać gorące z syropem klonowym lub sezonowymi owocami.
Witam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSama jestem wielką fanką takich placuszków :) Wspaniały przepis, aż ślinka cieknie, naprawdę bardzo apetyczne zdjęcia i wpis! :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Placuszki wszelakie to świetny pomysł na śniadanie dla małych i dużych.
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na śniadanie, zwłaszcza latem ze świeżymi owocami. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuń