SAŁATKA POMIDOROWA Z ARBUZEM I SEREM HALLOUMI

 Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej 

Sałatka pomidorowa z arbuzem i serem halloumi jest dla mnie wspomnieniem najlepszych wakacji spędzonych w Grecji...Pamiętam jak na którymś pobycie All Inclusive nie mogłam już nic przełknąć wchodząc do hotelowej restauracji, to takie połączenie uratowało mi życie. Też tak macie? Mi po 2 dniach wakacji wszystko rośnie  w buzi, nie mogę znieść mieszanki zapachów różnych potraw. Oczy uciekają od przepełnionych półmisków, nos odrzuca wszystkie przyprawy...Jedynym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki z surowych warzyw, samemu ich doprawienie i ucieczka w odosobnione miejsce, najlepiej na tarasie. Jestem jakiś dziwoląg;-) I potem tak przez następne dni do zakończenia pobytu jem tylko to. Oczywiście zjedzenie w lokalnych restauracjach wchodzi w rachubę. I to bardzo wchodzi;-) Tylko hotelowy wikt mnie odrzuca.

Wracając do sałatki zamiast halloumi wtedy użyłam fety. Można dodać ulubiony ser. Latem kiedy nie mam ochoty na robienie obiadu i stania w upalne dni przy kuchni, to sięgam po pomidory, które w tym okresie smakują najlepiej. W połączeniu ze słodkim arbuzem i słonym serem, skropione chlustem pysznej greckiej oliwy i odrobiną octu pomidorowego, to 'niebo w gębie' - mówię wam:-)


Tym razem moim odkryciem, użytym do tej sałatki, okazał się żywy, niefiltrowany ocet pomidorowy z Jasiowej Piwniczki. Jest bardzo aromatyczny i delikatny, a smak ma słodkawy, z wyraźnymi nutami pomidora malinowego. Idealnie pasuje do warzyw.

Składniki:

  • po kilka  pomidorów różnego koloru i gatunku
  • 1 cebula czerwona
  • kilka plastrów arbuza
  • 150 g sera halloumi 
  • oliwa z oliwek extra virgin ( u mnie  z oliwek kalamata),
  • ocet pomidorowy
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • posiekane listki natki pietruszki
Przygotowanie:

Pomidory pokroić w bardzo grubą kostkę, albo połówki gdy są mniejsze. Cebulę pokroić w piórka. Dodać obranego arbuza w dużych kawałkach. Ser pokroić w plastry i podsmażyć na patelni grillowej.  Wymieszać pomidory z cebulą, natką pietruszki i arbuzem. Doprawić  solą, pieprzem, skropić octem pomidorowym i polać oliwą. Na wierzchu ułożyć plastry sera halloumi, posypać oregano i dodatkowo polać oliwą.




Komentarze

  1. Świetny pomysł na sałatkę. Nigdy nie próbowałam octu pomidorowego, ale to po prostu musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatki z arbuzem bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne