SAŁATKA POMIDOROWA Z ARBUZEM I SEREM HALLOUMI
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej
Sałatka pomidorowa z arbuzem i serem halloumi jest dla mnie wspomnieniem najlepszych wakacji spędzonych w Grecji...Pamiętam jak na którymś pobycie All Inclusive nie mogłam już nic przełknąć wchodząc do hotelowej restauracji, to takie połączenie uratowało mi życie. Też tak macie? Mi po 2 dniach wakacji wszystko rośnie w buzi, nie mogę znieść mieszanki zapachów różnych potraw. Oczy uciekają od przepełnionych półmisków, nos odrzuca wszystkie przyprawy...Jedynym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki z surowych warzyw, samemu ich doprawienie i ucieczka w odosobnione miejsce, najlepiej na tarasie. Jestem jakiś dziwoląg;-) I potem tak przez następne dni do zakończenia pobytu jem tylko to. Oczywiście zjedzenie w lokalnych restauracjach wchodzi w rachubę. I to bardzo wchodzi;-) Tylko hotelowy wikt mnie odrzuca.
Wracając do sałatki zamiast halloumi wtedy użyłam fety. Można dodać ulubiony ser. Latem kiedy nie mam ochoty na robienie obiadu i stania w upalne dni przy kuchni, to sięgam po pomidory, które w tym okresie smakują najlepiej. W połączeniu ze słodkim arbuzem i słonym serem, skropione chlustem pysznej greckiej oliwy i odrobiną octu pomidorowego, to 'niebo w gębie' - mówię wam:-)
Składniki:
- po kilka pomidorów różnego koloru i gatunku
- 1 cebula czerwona
- kilka plastrów arbuza
- 150 g sera halloumi
- oliwa z oliwek extra virgin ( u mnie z oliwek kalamata),
- ocet pomidorowy
- suszone oregano
- sól, pieprz
- posiekane listki natki pietruszki
Świetny pomysł na sałatkę. Nigdy nie próbowałam octu pomidorowego, ale to po prostu musi być pyszne
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatkę z arbuzem.
OdpowiedzUsuńSałatki z arbuzem bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń