SZPARAGI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM - TESTOWANIE ZGRZEWARKI PRÓŻNIOWEJ FOODSAVER

 

Szparagi z sosem truskawkowym podane na przystawkę okazały się strzałem w dziesiątkę. W takim zestawieniu fajnie się uzupełniają smaki. Ku zaskoczeniu biesiadników sos truskawkowy był wytrawny. Kolorystycznie pięknie się prezentował na zielonych szparagach.

Moje danie zrobiłam z produktów, które wcześniej pozamykałam w woreczkach próżniowych i pojemnikach FoodSaver.  Leżały w nich przez tydzień. Zarówno szparagi jak i truskawki smakowały tak, jak świeże dopiero przyniesione z targu. Konsystencja, kolor i zapach były dokładnie takie same, jak przed zapakowaniem.

Przechowywanie żywności w ten sposób to naprawdę świetna sprawa. Nie marnuje się zapasów. Użyte składniki mogą długo zachowywać świeżość. Zajmują mało miejsca w lodówce. Przechowywane w ten sposób jedzenie chroni przed dostępem bakterii. Można poporcjować w wygodny sposób ulubione składniki sezonowe i zamrozić je, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok. 

Do testowania użyłam zgrzewarki próżniowej FoodSaver FFS016X i pojemników  FoodSaver Fresh.


Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:

Odłamać zdrewniałe końce szparagów i obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, ale tylko chwilę, żeby były al dente. Zblendować truskawki wlewając porcjami olej lub oliwę. Doprawić sos solą, pieprzem i octem balsamicznym. Ułożyć na talerzu szparagi, podać do nich sos truskawkowy, aby każdy mógł sam polać wg uznania.
.


Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności, które zamykają produkty spożywcze razem z powietrzem. Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak i z czasem się psuje. Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktom spożywczym. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika produkt zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres jego przechowywania wydłuża się wielokrotnie. Dzięki pakowaniu próżniowemu:

  • produkty spożywcze chronione są przed rozwojem bakterii,
  • jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia,
  • produkty zachowują swój smak, zapach i wartości odżywcze.
Zgrzewarka próżniowa całkowicie eliminuje powietrze, główną przyczynę odwodnienia, utraty smaku i świeżości żywności.
Zalety używania zgrzewarek próżniowych  FoodSaver:

1. Oszczędność miejsca - mają kompaktowe rozmiary, a ich uniwersalny design sprawia, że pasują do każdej kuchni.

2. Pewność, że mamy zawsze świeże jedzenie - świeże jedzenie jest zawsze na wyciągnięcie ręki. Po prostu umieść swoje danie w próżni by cieszyć się nim kiedy chcesz.

3. Żywość zachowuje smak i wartości odżywcze - pakowanie próżniowe pozwala zachować świeżość i wysoką jakość artykułów spożywczych, które nie tracą smaku i zapachu oraz nie wchłaniają innych aromatów. W odróżnieniu od innych sposobów pakowania, pozwala na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych oraz ochronę przed bakteriami. Pakowanie próżniowe jest odpowiednie do każdego rodzaju żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi, itd.

4. Niemarnowanie żywności - nie wszystko zostało zjedzone? Nie szkodzi. Nie marnuj żywności. Pakowarki próżniowe FoodSaver umożliwiają porcjowanie żywności i przechowywanie jej w lodówce, zamrażarce czy spiżarni. Użyj specjalnie do tego celu zaprojektowanych worków, folii czy pojemników. Tym samym można kupić więcej produktów, poporcjować je i zamrozić.



* Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej

Komentarze

  1. Korzystam z pakowarki próżniowej bardzo często, zarówno do przechowywania, jak i marynowania żywności. Świetnie się sprawdza i rzeczywiście przedłuża trwałość produktów

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to musi być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne