SZPARAGI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM - TESTOWANIE ZGRZEWARKI PRÓŻNIOWEJ FOODSAVER
Szparagi z sosem truskawkowym podane na przystawkę okazały się strzałem w dziesiątkę. W takim zestawieniu fajnie się uzupełniają smaki. Ku zaskoczeniu biesiadników sos truskawkowy był wytrawny. Kolorystycznie pięknie się prezentował na zielonych szparagach.
Moje danie zrobiłam z produktów, które wcześniej pozamykałam w woreczkach próżniowych i pojemnikach FoodSaver. Leżały w nich przez tydzień. Zarówno szparagi jak i truskawki smakowały tak, jak świeże dopiero przyniesione z targu. Konsystencja, kolor i zapach były dokładnie takie same, jak przed zapakowaniem.
Przechowywanie żywności w ten sposób to naprawdę świetna sprawa. Nie marnuje się zapasów. Użyte składniki mogą długo zachowywać świeżość. Zajmują mało miejsca w lodówce. Przechowywane w ten sposób jedzenie chroni przed dostępem bakterii. Można poporcjować w wygodny sposób ulubione składniki sezonowe i zamrozić je, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok.
Do testowania użyłam zgrzewarki próżniowej FoodSaver FFS016X i pojemników FoodSaver Fresh.
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 szklanka truskawek
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- produkty spożywcze chronione są przed rozwojem bakterii,
- jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia,
- produkty zachowują swój smak, zapach i wartości odżywcze.
1. Oszczędność miejsca - mają kompaktowe rozmiary, a ich uniwersalny design sprawia, że pasują do każdej kuchni.
2. Pewność, że mamy zawsze świeże jedzenie - świeże jedzenie jest zawsze na wyciągnięcie ręki. Po prostu umieść swoje danie w próżni by cieszyć się nim kiedy chcesz.
3. Żywość zachowuje smak i wartości odżywcze - pakowanie próżniowe pozwala zachować świeżość i wysoką jakość artykułów spożywczych, które nie tracą smaku i zapachu oraz nie wchłaniają innych aromatów. W odróżnieniu od innych sposobów pakowania, pozwala na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych oraz ochronę przed bakteriami. Pakowanie próżniowe jest odpowiednie do każdego rodzaju żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi, itd.
4. Niemarnowanie żywności - nie wszystko zostało zjedzone? Nie szkodzi. Nie marnuj żywności. Pakowarki próżniowe FoodSaver umożliwiają porcjowanie żywności i przechowywanie jej w lodówce, zamrażarce czy spiżarni. Użyj specjalnie do tego celu zaprojektowanych worków, folii czy pojemników. Tym samym można kupić więcej produktów, poporcjować je i zamrozić.
Korzystam z pakowarki próżniowej bardzo często, zarówno do przechowywania, jak i marynowania żywności. Świetnie się sprawdza i rzeczywiście przedłuża trwałość produktów
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń