BATONY ORZECHOWE WEGAŃSKIE

 

Batony orzechowe wegańskie przygotowałam w momencie, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego.  Takie  zdrowe przegryzki warto mieć pod ręką. Zaspakajają potrzebę słodyczową i dają niezłego kopa energetycznego. Są też fajną propozycją do podania dla dzieci. A ile jest frajdy, gdy z nimi je przygotujecie:-)

Przepis wykorzystałam z książki "Fit słodycze z kilku składników" autorstwa Agnieszki Stolarczyk.

Składniki:

  • 45 g daktyli (dałam 90 g świeżych daktyli )
  • 150 g masła orzechowego
  • 65 g mąki kokosowej
polewa:
+ orzechy włoskie 

Przygotowanie:

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut. Odsączyć i zblendować. Świeże od razu zblendować. Wcześniej je wypestkować. Dodać masło orzechowe i mąkę kokosową. Wymieszać masę dłońmi. Formować bato0ny. Polać je roztopioną czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym. Posypać posiekanymi orzechami. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.



Komentarze

  1. Wyglądają obłędnie pysznie. Jak czekoladowa i słodka bomba kaloryczna, a tutaj proszę zdrowa słodka przekaska do tego pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny przepis. Ależ one muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam orzechy, więc to coś dla mnie. Dobrze mieć pod ręką takie przekąski kiedy dopadnie nas głód w pracy albo podczas wycieczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, na domową zdrową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne