BURAKI Z SOSEM OLIWKOWO-KAPAROWYM
Buraki z sosem oliwkowo-kaparowym mogą być podane jako dodatek do dania głównego w formie sałatki. Ja zjadłam je na kolację. Idealne będą też jako jedna z przekąsek biesiadnego stołu. Można pokusić się i przygotować w formie carpaccio z buraka. Możliwość wyboru ich podania zostawiam Wam:-)
I zdecydowanie polecam serwować na zimno!
Składniki:
- 4 buraki ugotowane
- 50 ml oliwy + 1 łyżka do pieczenia
- 10-12 oliwek zielonych
- 1-2 łyżeczki kaparów w zalewie
- 1 czerwona cebula
- kilka gałązek mięty
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki pokroić na plastry. Polać łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Zapiekać w 200 stop. C przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Posiekać oliwki i kapary. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, posiekane zioła i skórkę z cytryny. Wymieszać wszystko z oliwą, sokiem z cytryny. Doprawić przyprawami. Buraki wystudzone ułożyć na półmisku. Polać sosem.
Świetny pomysł, super połączenie. Słodkie buski, słone kapary i wytrawne oliwki. To musi dobrze smakować.
OdpowiedzUsuńWłaśnie,ujęłaś to idealnie:-)
UsuńBardzo ciekawy przepis! Lubie takie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba połączenie buraków i oliwek, to musi smakować obłędnie. Fajny pomysł mi podsunęłaś na dzisiejszą sałatkę
OdpowiedzUsuńNa zdjeciu widac wyraznie jeszcze jeden skladnik ktorego nie ma w spisie, cos jakby kawalki ziemniakow. Co to jest?
OdpowiedzUsuńOliwki duże zielone posiekane i duże kapary. Tylko to jest. Być może pokrojone w za duże kawałki i stąd wyglądają inaczej poniektóre kawałki.
Usuń