FASOLKA SZPARAGOWA W SZYNCE
Fasolka szparagowa w szynce na zimno z sosem winegret jest moją propozycją na przystawkę. Sałatkę zaserwowałam na zimno. Pięknie się prezentuje i jest zaskakująco smaczna. Ocena moja została też potwierdzona przez testerów;-) I wiem z pewnych źródeł, że fasolka tak przygotowana przekazana została dalej z powodzeniem.
Składniki:
- 30 dkg zielonej fasolki szparagowej
- plastry szynki wędzonej długodojrzewającej
- 50 g płatków migdałowych
- ser parmezan w kawałku
winegret:
- 50 ml oliwy z oliwek
- kilka kropel octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- można dodać odrobinę wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Wymieszać
w słoiczku lub shakerze
wszystkie składniki sosu. Fasolkę obrać i obgotować w słonej wodzie tak, żeby była al dente. Wrzucić ją do zimnej wody z lodem na kilka sekund, żeby miała piękny kolor. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Zawinąć po kilka sztuk w szynkę. Ułożyć na półmisku. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać nimi zawiniątka z szynki i fasolki. Posypać wiórkami sera startymi nożykiem do warzyw. Całość polać sosem winegret.
Chętnie bym się wprosiła na tak przygotowaną fasolkę, prezentuje się wyjątkowo smakowicie.
OdpowiedzUsuńFajna opcja :) Nawet bym nie pomyślała o takiej alternatywie.
OdpowiedzUsuńTaka aluzja do szparagów w szynce, ale przyznam, że to jest fajny pomysł, nie za "ą, ę", można podać zawsze, ale dobry na sto procent, tylko ładną fasolkę zdobyć. A gdyby tak fasolka była marynowana, albo kiszona? Ostatnio dostałam od znajomej, musze wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak przygotowaną fasolkę. Tylko ja ją zapiekam. Muszę spróbować Twojego sposobu.
OdpowiedzUsuńWyglada pięknie, podana pięknie i pewnie smakuję wyśmienicie :) q pierwszej chwili myślałam że to szparagi, a tu też zielono i tez smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, że ja też nigdy nie mam takich pomysłów.
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie fasolki i szynki. Uwielbiam fasolkę i przepis wypróbuję.
Dzięki za taki oryginalny i prosty przepis.
Irena - Hooltaye w podróży
Pyszności :D Robię fasolkę podobnie, czasami w szynce, czasami w wędzonym na zimno boczku i zapiekam :) Ale na zimno też musi być pyszna :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Wspaniała szybka i smaczna przystawka, bardzo lubię fasolkę szparagową, a w takiej wersji myślę, że też przypadłaby nam do gustu i smaku :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie i podane przepięknie. Przyznam, że nie wpadłam na takie podanie fasolki. Mam jej sporo w ogródku, więc pomysł po prostu kradnę ;)
OdpowiedzUsuńAle cudny pomysł na takie podanie. Elegancko i z pomysłem. I jeszcze na tarasie! Uwielbiam jeść na tarasie. Wszystko smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie. Fasolka kocha szynkę i boczuś.
OdpowiedzUsuńPiękny i elegancki sposób na podanie fasolki. Zapisuję i już w najbliższy piątek wykorzystam. Fasolka nam obrodziła niesamowicie, deszczowa pogoda jej sprzyja. Obdarowujemy rodzinę i znajomych i poszukujemy nowych sposobów na jej przygotowanie. W tym roku nawet zapakowałam jej część do słoików. :)
OdpowiedzUsuń