ZUPA KREM Z CUKINII
Zupa krem z cukinii, to był nasz szybki obiad po powrocie z wakacji. W garażu stały cukinie zebrane w ogrodzie mojej cioci. W lodówce zostawiłam szczypiorek z tego samego źródła. Na letnią strawę pasowało idealnie. Kolor nie wyszedł soczyście zielony, bo cukinie musiałam obrać. Jednak smak był wyśmienity:-)
Składniki:
- 1 duża cukinia (po obraniu 600 - 800 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz biały
- oliwa
- 2 łyżki śmietany 30 % tł do zabielenia (można pominąć)
+
- kilka kromek czerstwego pieczywa
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- szczypiorek posiekany
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kawałki obranej cukinii i posiekany czosnek. Posolić całość. Smażyć około 10 minut. Podlać bulionem, doprawić solą i pieprzem białym. Gotować około 15 minut. Zblendować lub zmiksować całość. W czasie kiedy zupa się gotuje przygotować grzanki z chleba. Pokroić kromki w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażyć aż będą chrupiące i złote. Dodać sól i czosnek. Wystudzić. Zupę przelać do talerzy, posypać grzankami i szczypiorkiem.
Bardzo lubię takie sezonowe zupy. Ten krem zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na zupę na lato. Zupy krem bardzo lubię, więc chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie jadłam jeszcze takiej zupy. Musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku mało miałam cukini w ogrodzie. Po prostu mi nie wzeszła. W tym roku jednak cukini mam bardzo dużó, tak więc praktycznie nie wyrabiam się ze smażeniem placków oraz rozdaję cukinie na prawo i lewo znajomym.
OdpowiedzUsuńO zupie krem słyszałam, jednak nie miałam przepisu i jakoś nie zdarzyło mi sie jej przygotować. Dziekuje za dobry przepis, wydaje się prosta w przygotowaniu, tak wieć wiem już co przyrządzę w najbliższych dniach na lekki obiad albo kolację.
Uwielbiam te smaki, i jak ładnie podana. :))
OdpowiedzUsuń