KAPUSTA Z GRZYBAMI I CUKINIĄ
Kapusta z grzybami i cukinią
Wegetariański bigos
Kapustę z grzybami i cukinią robię czasami sobie na obiad. Lubię taką bezmięsną wersję bigosu. Zachęcam do jej przygotowania. Zapewniam, że nawet mięsożercy nie pogardzą:-)
Składniki:
- 1 główka małej kapusty
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 cukinia
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- kilka listków laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- odrobina cukru do smaku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę, przesmażyć do zeszklenia na oleju. Dodać posiekaną kapustę, posolić. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Podlać wodą i dusić pod przykryciem aż będzie odpowiednio miękka. Na osobnej patelni podsmażyć na łyżce oleju pokrojone pieczarki i cukinię (można ją zetrzeć na jarzynowej tarce). Jak już odparuje płyn i grzyby nabiorą rumieńców przełożyć wszystko do kapusty. Dodać przecier i podlać ewentualnie wodą. Razem jeszcze chwilę dusić aby smaki się wymieszały. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Brzmi smacznie. Nigdy nie dawałam cukinii.
OdpowiedzUsuń