KAPUSTA Z GRZYBAMI I CUKINIĄ

Kapusta z grzybami i cukinią 

Wegetariański bigos 


Kapustę z grzybami i cukinią robię czasami sobie na obiad. Lubię taką bezmięsną wersję bigosu. Zachęcam do jej przygotowania. Zapewniam, że nawet mięsożercy nie pogardzą:-)

Składniki:

  • 1 główka małej kapusty 
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • sól, pieprz
  • kilka listków laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • odrobina cukru do smaku
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

 Cebulę posiekać w kostkę, przesmażyć do zeszklenia na oleju. Dodać posiekaną kapustę, posolić. Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.  Podlać wodą i dusić pod przykryciem aż będzie odpowiednio miękka. Na osobnej patelni podsmażyć na łyżce oleju pokrojone pieczarki i cukinię (można ją zetrzeć na jarzynowej tarce). Jak już odparuje płyn i grzyby nabiorą rumieńców przełożyć wszystko do kapusty. Dodać przecier i podlać ewentualnie wodą. Razem jeszcze chwilę dusić aby smaki się wymieszały. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne