PODPŁOMYKI Z POMIDORKAMI, KOZIM SEREM I OLIWKAMI
Podpłomyki z pomidorkami, mozarellą i oliwkami zrobiłam z ciasta na kefirze, które mi zostało z pierogów. Zawsze tak robiła moja babcia. Wykorzystywała je do ostatniego kawałeczka. Wszyscy czekali na chrupiące placki. Ja dzisiaj robię podpłomyki zero waste z tego, co akurat mam w lodówce. Zachęcam do uruchomienia wyobraźni i zabawy w kuchni.
Ciasto chowam w pojemniku do lodówki i następnego dnia mam super przekąskę lub obiad - zależy od ilości, które mi zostało.
- kawałki ciasta pierogowego
- rolada kozia
- pomidorki koktajlowe
- papryka chili świeża lub w płatkach
- oliwki czarne
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować cienko. Ułożyć na nim ser pokrojony w plastrach, połówki pomidorków, oliwki czarne pokrojone, paprykę i posiekane listki bazylii. Doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop. C.
*Ilości składników zależne są od ilości ciasta - wg preferencji
Świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta pierogowego. Bardzo lubię wszelkiego typu dania z patelni, więc idealnie trafiłaś w mój gust
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Pojadłabym sobie.
OdpowiedzUsuńŚwietna prosta przekąska, super pomysł.
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiadają. No i trzeba wykorzystywać ciasto. Ja często je zamrażam.
OdpowiedzUsuń