MATNAKASH ORMIAŃSKI TRADYCYJNY CHLEB
Matnakash ormiański tradycyjny chleb piekliśmy w ramach wrześniowej Piekarni Amber. Od samego początku chciałam wziąć udział w akcji. Nie byłam tylko pewna czy mi się uda, bo jestem w trakcie remontu kuchni. Mimo przedłużających się robót udało mi się go upiec. I bardzo go Wam polecam. Wejdzie na stałe do repertuaru domowego. Mimo dość długiego czasu przygotowywania wart jest podjęcia wyzwania. Chleb pyszny, z tradycjami. Lubię poznawać takie narodowe przepisy, dzięki którym mogę poznać smaki kulinarne odległych krajów:-)
Przepis stąd – Hub Pages
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 350 ml wody
- 2-3 łyżki oliwy
Do miski wlać 250 ml ciepłej wody i dodać drożdże. Pozwolić drożdżom
aktywować się i dojrzewać w wodzie przez 5-10 min. Dobrze wymieszać i
upewnić się, że drożdże całkowicie się rozpuściły.
Dodać około 200-230 g mąki i mieszać dalej. Po zakończeniu zaczyn musi
mieć taką samą konsystencję jak owsianka i nie może spływać z łyżki.
Pozwolić zaczynowi „oddychać” przez około 10 minut. Przykryć i umieścić w
ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość.
Pozostałe składniki: mąkę, sól i cukier należy włożyć do innej
większej miski i dodać zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto rozgnieść
delikatnie rękami (bez łyżki). Od czasu do czasu dodawać ciepłą wodę i
ucierać przez około 20-25 min. Potrzebujesz około 100 ml wody. Ciasto na
końcu nie może przyklejać się do rąk ani mieć za dużo mąki. Musi być
miękkie i elastyczne. Gdy skończysz, ponownie przykryj ciasto i jeszcze
raz pozwól mu się podwoić.
W międzyczasie przygotować glazurę. 30 g mąki i 150 ml zimnej wody
wymieszać i umieścić na małym ogniu, gotować powoli ciągle mieszać. Gdy 'krem z mąki; przybierze gęstą formę, zdjąć z
ognia i wystudzić.
Podzielić ciasto na dwa równe kawałki. w razie potrzeby można użyć oliwy,
żeby ciasto nie kleiło się do dłoni. Uformować palcami ostateczną formę
ciasta i nałożyć glazurę na powierzchnię. ( tutaj formowanie ) . Odczekać 20 minut, aż ciasto zacznie oddychać.
W międzyczasie umieścić blachę piekarnika na pierwszym poziomie
piekarnika. Piekarnik nagrzewać przez 20 min do 250 st. C. Dodajćszklankę wody do naczynia i umieścić je na dnie piekarnika. Ciasto ułożyć na
nagrzanej blasze i umieścić blachę z ciastem na drugim poziomie w
piekarniku. Upewnić się, że w piekarniku jest dużo pary, w przeciwnym
razie chleb wyschnie.
Piec przez siedem minut i zmienić pozycję blachy z drugiego poziomu na
trzeci. Piec jeszcze kilka minut, aż matnakash nabierze brązowego
koloru.
Chleb na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Prześliczny!
OdpowiedzUsuńDobrze, że remont kuchni nie przeszkodził w pieczeniu. :)
Fachowo wypieczony!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Marzenko, piękny, wyrośnięty i rumiany. Również piekłam na drożdżach, ale myślę, że warto pokusić się na wersję na zakwasie!
OdpowiedzUsuńWspaniale upieczony o wzorcowym miękiszu. Do kolejnego wspólnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńRemont nie przeszkodził w pieczeniu, to najważniejsze. Piękny matnakash.
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb, lubię wypieki gruzińskie wiec i ten by mi pewnie smakował.
OdpowiedzUsuńSuper, że robisz tak dużo ciekawych przepisów. Masz jakieś ulubione przepisy na imprezy?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Mam sporo ulubionych przepisów na imprezy. W zakładce Sylwester i Przystawki można znaleźć moje inspiracje. Największym powodzeniem cieszy się serowa przekąska. Polecam gorąco. Pozdrawiam serdecznie:-)
Usuń