NALEŚNIKI GRYCZANE Z KARMELIZOWANYMI MORELAMI
Naleśniki gryczane z karmelizowanymi morelami przygotowałam sobie na pyszne śniadanie. Bardzo mi odpowiadają, mimo, że samej kaszy gryczanej nie lubię. Są dość intensywne w smaku, w porównaniu do tradycyjnych pszennych. Świetnie sprawdzą się z wytrawnym nadzieniem. Mojemu mężowi smakowały najbardziej po bretońsku z szynką, serem i jajkiem. Już wyobrażam sobie podane z karmelizowanymi pomidorkami czy pieczoną dynią. Cieszę się na eksperymenty jesienne z nimi w roli głównej:-)
Składniki:
ciasto:
- 1 i 1/3 szkl. mąki gryczanej
- 2 jajka
- 1 szk. mleka
- 1 szkl. wody
- 3 łyżki oleju + olej do smarowania patelni
- sól, cukier do smaku
+
- kilka moreli
- 1 łyżka miodu
- jeżyny, porzeczki lub jagody
- woda
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Możemy dodać mniej mąki lub dosypać więcej - tak na wyczucie. Odstawić ciasto na około 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na patelni wysmarowanej olejem.
Na patelni rozgrzać miód, wrzucić połówki moreli. Smażyć do momentu, aż zmiękną (po kilkka minut z dwóch stron). Dodać odrobinę wody, aby zrobiło się więcej sosu. Jeśli będzie za dużo, to odparować nadmiar. Na koniec wrzucić jeżyny lub inne ciemne owoce. Można je również pominąć. Naleśniki składać i polać karmelizowanymi morelami.
Bardzo mi się podoba taki pomysł na śniadanie. Dawno nie robiłam naleśników gryczanych, chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie jadłam jeszcze takich naleśników.
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają apetycznie. Nie robiłam nigdy naleśników z mąki gryczanej, ale zawsze taką w domu. musze wiec spróbować. Jestem wielką fanką kaszy i mąki gryczanej, a z mąki robię cisto na knedle.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Naleśniki wyglądają pysznie, gryczanych nigdy jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Pychota. Gryczane uwielbiam
OdpowiedzUsuń