POLENTA Z SOSEM GRZYBOWYM
Polenta z sosem grzybowym, to moja propozycja podania grzybów. W ramach spożytkowania zbiorów zebranych podczas niedzielnego godzinnego spaceru starczyło na sosik i zapełniłam 5 dużych słoików suszonymi podgrzybkami. Jestem już przygotowana na zimę, w razie jakby nie było okazji do kolejnych wypraw. Całkiem sporo nazbieraliśmy:-)
Sos grzybowy podany z podsmażoną polentą smakował wybornie. Była to jakaś odmiana, bo zazwyczaj jemy z ziemniakami lub pieczywem. Polecam gorąco!
Składniki:
sos grzybowy:
- podgrzybki świeże (ilość zależy od naszych zasobów)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- sól, pieprz czarny lub biały
- 2 łyżki śmietany 18% tł.
- przyprawa maggi w płynie
polenta:
- 0,5 szkl. kaszy kukurydzianej,
- 2 szkl. bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła,
- olej lub oliwa do zgrillowania,
Zagotować bulion z masłem. Wrzucić powoli kaszkę ciągle mieszając. Gotować około15 minut lub do czasu, gdy polenta zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przelać polentę do płaskiego naczynia i rozprowadzić równo, wygładzając spodem łyżki, by powstało ciasto grubości 2 cm. Zostawić do wystygnięcia. Polentę w tym stanie można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni. Przed podaniem pokroić ją na trójkątne kawałki, posmarować cienką warstwą oliwy, po czym smażyć z obu stron na patelni grillowej.
Grzyby oczyścić i pokroić. Umyć dwukrotnie w zimnej wodzie. Gotować około 15 minut w słonej wodzie. Cebulę posiekać. Wrzucić na roztopione masło. Smażyć do zeszklenia, następnie dodać gotowane grzyby. Smażyć kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i maggi. Dolać śmietanę. Podlać wodą, aby otrzymać sos. Chwilę gotować. Podawać z podsmażoną polentą.
Świetne połączenie, tym bardziej że sezon na grzyby trwa.
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się ten przepis. Grzybów w połączeniu z polentą jeszcze nigdy nie jadłam, ale skoro mówisz, że to pyszne, chętnie skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda. Pojadłabym sobie takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię polentę. Z grzybami jest pyszna.
OdpowiedzUsuń