Ciasto orkiszowe ze śliwkami
Ciasto orkiszowe ze śliwkami postanowiła zrobić w zdrowszej wersji. Rozeszło się równie szybko jak normalne;-) Zapach, który się roznosił po domu podczas pieczenia, uwierzcie mi był zniewalający... Na pewno będzie gościło u nas tej jesieni jeszcze nieraz.
Robi się je niemal błyskawicznie. Jeśli macie owoce w domu, to zachęcam do wypróbowania:-)
Składniki:
ciasto:
- 300 - 400 g mąki orkiszowej tortowej
- 200 g masła
- 5-6 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
+
- 800 g śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Do mąki dodać ksylitol i proszek do pieczenia. Wrzucić kawałki masła, posiekać je nożem razem z mąką. Wrzucić resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli będzie za suche, to dodać 1 łyżkę zimnej wody. Podzielić je na pół. Jedną połowę ciasta rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół, wyrzucić pestki. Ułożyć na cieście. Posypać cynamonem i ewentualnie miodem. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce i rozrzucić na cieście. Piec w 180 stop. C do zrumienienia około 1h.
Bardzo lubię ciasta orkiszowe z dodatkiem owoców. W tym roku z śliwkami go jeszcze nie robiłam, więc pewnie jeszcze dzisiaj upiekę z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto pysznie wygląda. Pychota! Idealne do kawy!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Mąka orkiszowa bardzo dobrze sprawdza się w wypiekach.
OdpowiedzUsuńJaka tortownicy??
OdpowiedzUsuńMała blaszka 30x25 cm
UsuńOrkiszowe ciasto to zdrowy zamiennik zwykłych ciast dostępnych w sklepach, szczególnie jeżeli wykonamy je samodzielnie. Są idealnie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych smakoszy. Zawierają więcej witamin i mikroelementów, dlatego warto włączyć je do diety, szczególnie gdy mamy ochotę na małe co nieco
OdpowiedzUsuń