NOCNE BUŁKI ŚNIADANIOWE Z MAŚLANKĄ
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką to nasz październikowy wypiek w Piekarni Amber. Z wielką przyjemnością dołączyłam do akcji w tym miesiącu. Zresztą jak w każdym:-) Przepis jest nieskomplikowany, a bułeczki były smacznym dodatkiem do niedzielnego śniadania. Czegóż chcieć więcej:-)
Przepis podaję za Zorrą, po lekkim zmodyfikowaniu. Nasiona i pestki zamieniłam na płatki owsiane.
Składniki:
- 1,5 g świeżych drożdży
- 240 g zimnej maślanki
- 60 g mąki żytniej razowej
- 240 g mąki pszennej typ 550
- 40 g płatków owsianych (pominęłam pestki dyni, nasiona siemienia i sezamu)
- 6,5 g soli
Przygotowanie:
Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę włożyć do miski i mieszać,
aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze
wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto jest dość jędrne. Przykryć miskę i
pozwolić, aby ciasto fermentowało przez noc w temperaturze pokojowej.
Następnego ranka wyłożyć ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i
wyciągnąć je ręcznie na prostokąt o grubości około 2 cm. Wyciąć z niego 6
prostokątnych bułek za pomocą szpatułki. Zostawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230°C z termoobiegiem.
Uformować bułki zgodnie z potrzebami i ułożyć je na blasze. Wsunąć blachę na
środkowy ruszt, dodać strumień pary przez 3 minuty i piec przez około
25 minut. Odwrócić tacę po 15 minutach, aby bułki równomiernie się
zrumieniły. Wyjąć ostrożnie upieczone bułki z piekarnika i wystudzić je
na kratce.
Bułki na innych bloogach:
Zgadzam się bułeczki zachwycają. Fanie razem piec w październiku! Buziaki!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekły. Bułki w sam raz na śniadanie.
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję z płatkami. :)
Uściski!
Z płatkami wyglądają na bardziej puszyste. Na pewno przetestuję taki wariant ;)
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane to świetny pomysł! pyszne, jesienne bułki :-) Znowu nam się upiekło ;-)
OdpowiedzUsuńIdealnie wypieczone bułeczki z perfekcyjnym miękiszem - Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńWitam, bułeczki apetycznie wyglądają chętnie bym wypróbowała przepis ale mam problem ile to jest 240g maślanki?:)
OdpowiedzUsuńTo będzie jedna szklanka 😊
Usuń