KAWA Z PIANKĄ IMBIROWĄ I SYROPEM Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej
Kawa z pianką imbirową i syropem z kwiatów czarnego bzu jest idealna jako jesienny umilacz dnia:-) Napój przyjemnie rozgrzewa i smakuje wybornie. Kwiaty czarnego bzu dodają niezwykłego, świeżego aromatu. Są one dla mnie odkryciem tego roku. W drinkach smakują świetnie, dlatego spróbowałam użyć ich również do przygotowania tego deseru. To był strzał w dziesiątkę. Mam nadzieję, że również przypadnie Wam do gustu:-)
Składniki:
- 1 filiżanka espresso ( u mnie z kawy Piazza D’oro Forza)
- 2 cm świeżego imbiru
- 250 ml mleka 3,2 % tł.
- 1-3 łyżeczek syropu z kwiatów czarnego bzu
- kardamon mielony lub w ziarenkach do posypania pianki
Imbir pociąć na plasterki i zagotować z mlekiem. Odstawić na chwilę. Zaparzyć w ekspresie 1 porcję espresso. Dolać od 1-3 łyżeczek syropu, w zależności jaką słodką kawę lubimy. Mleko z imbirem przecedzić i ubić . Do szklanki wlać ubite mleko, kawę z syropem. Posypać kardamonem zmielonym lub utłuczonym w moździerzu.
Kawa, którą użyłam do przygotowania napoju składa się w 100% z najszlachetniejszych ziaren Arabiki, pochodzących z centralnej Ameryki i Brazylii. Jej ziarna są płaskie i długie o jasno brązowym kolorze, palone we włoskiej palarni. Piazza D’oro Forza charakteryzuje się łagodnym i pełnym aromatem, zaskakuje swym smakiem największych smakoszy kawy. Posiada nuty czekolady, orzechów macadamia oraz goździków, które zapewniają rozkosz od pierwszej do ostatniej kropli kawy. Można ją nabyć na cafitesse.pl.
Super pomysł na popołudniową kawusię. Piłam Piazza D'Oro -jest świetna zarówno do espresso, jak i do kaw mlecznych.
OdpowiedzUsuńPołączenie kawy i syropu to dla mnie całkowite zaskoczenie. Ciekawe jak smakuje.,
OdpowiedzUsuńWspaniały rozgrzewający napój na jesienne chłody. Mam domowy syrop z kwiatów czarnego bzu, więc z wielką ochotą przygotuję sobie kawę według Twojej receptury :-)
OdpowiedzUsuń