KURCZAK DUSZONY W PORACH Z GRZYBAMI
Kurczak duszony w porach z grzybami przygotowany ze zbiorów tegorocznej wyprawy do lasu. Użyłam samych podgrzybków, ale można dać również pieczarki lub boczniaki. Czyli co dodamy leży tak naprawdę w kwestii dostępności produktów lub naszych preferencji smakowych;-) Danie można podać samodzielnie lub z pieczywem czy ziemniakami. Każdy u nas jadł je z innymi dodatkami.
Przepis pochodzi z książki"Dieta bulionowa" autorstwa dr Kellyann Petrucci.
Składniki:
- 4 udka bez skóry
- 4 pory (biała część)
- 1- 2 szkl. pokrojonych grzybów ( u mnie obgotowane podgrzybki)
- 1 łyżka + 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1łyżeczka soli różowej himalajskiej
- 0,5 szkl. bulionu drobiowego
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Na jednej łyżce masła podsmażyć mięso. Wyjąć je z patelni. Dodać łyżeczkę masła, wrzucić pokrojone pory i grzyby. Dusić chwilę aż por będzie miękki.. Dodać podsmażone mięso i rozgnieciony czosnek. Podlać całość bulionem. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
* 1 porcja mięsa zawiera 1 porcję tłuszczu i 1 porcję białka z diety bulionowej.
Bardzo podoba mi się ten przepis, świetny pomysł na jutrzejszy obiad.
OdpowiedzUsuń