QUESADILLA Z ZIEMNIAKAMI I CHORIZO
Quesadilla z ziemniakami i chorizo jest u nas dość często. Zazwyczaj wtedy, gdy mi zostaną ziemniaki z obiadu. Takie przerobienie resztek świetnie urozmaica jedzenie. Wszyscy zadowoleni, bo jest coś innego, a ja się cieszę, że mogę wykorzystać wszystko do ostatniego kęsa:-)
Quesadilla to gotowa tortilla, na którą kładzie się kawałek sera i dodatki, składa na pół i opieka z obu stron, aby rozpuścił się ser lub podgrzało nadzienie. W Meksyku to najważniejszy dodatek do wszystkiego, składnik bazowy wielu dań.
Składniki:
- 4-5 ziemniaków ugotowanych
- 1 cebula
- 100 g kiełbasy chorizo
- sól, pieprz i oregano suszone
- 4 tortille pszenno-kukurydziane
- ser cheddar
Przygtowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę. Na suchej
patelni przesmażyć plasterki kiełbasy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać
ziemniaki i przyprawy, podsmażyć, aż masa się połączy. Na połowę tortilli nakładać starty ser, nadzienie i znowu ser. Złożyć placek i opiekać z dwóch stron na patelni grillowej lub na grillu. Podawać z salsą lub/i guacamole.
Wygląda tak wspaniale, że mogłabym jeść wprost z ekranu. :)
OdpowiedzUsuńJakie dobre jedzonko. Na pewno można sobie dobrze pojeść.
OdpowiedzUsuń