ZUPA PHO Z KACZKĄ
Zupa Pho z kaczką w oryginale nazywa się Phở vit. Często jadałam aromatyczny bulion z dodatkami w restauracji wietnamskiej. Jednak do tej pory nigdy go we własnej kuchni nie robiłam. Na pewno to się zmieni, bo przygotowanie pysznej, orientalnej strawy, to naprawdę nic trudnego. A satysfakcja murowana:-) Dla fanów kaczki polecam również tradycyjny rosół.
Przepis zaczerpnięty z książki "Phở zupa kultowa z Wietnamu" Simi i Stefana Leistnerów.
Składniki (na 2 osoby):
- 1,2 l bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 pierś z kaczki
- 1 szalotka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 czosnki dęte (zielony szczypiorek z cebulką)
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
Bulion ugotowałam na całym kurczaku, włoszczyźnie i kawałku imbiru. Bulion doprawić cukrem i sosem rybnym. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Dodać szalotkę posiekaną i przyprawy. Dolać olej. Odstawić na 10 minut. Piec na kratce w 200 stop. C przez 30 minut. Wyciągnąć i zostawić na desce, aby odpoczęło. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją producenta. Do misek wyłożyć makaron, po kilka plastrów kaczki. Zalać wrzącym bulionem. Posypać posiekaną papryczką chili i zielonymi cebulkami. Ja jeszcze dodałam do zupy odrobinę marynaty z kaczki.
Świetny pomysł na odejście od tradycyjnego polskiego rosołu. Lubię takie zupy i chętnie wykorzystam Twój przepis
OdpowiedzUsuńRobię pho z kaczka ale inaczej, chętnie wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuńSuper, że na blogu można znaleźć też takie przepisy - z odległych stron świata, jeszcze nie do końca "oswojonych" w domowej kuchni! Zupa wygląda naprawdę apetycznie, więc to może być świetny pretekst do obiadowej, azjatyckiej wyprawy :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zupa cudowne smaki ❤
OdpowiedzUsuń